TECH

Χάκαραν τον ιδρυτή του Facebook

Χάκαραν τον ιδρυτή του Facebook
Facebook

Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ έπεσε θύμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος αφού χάκαραν τους λογαριασμούς του στο Twitter και το Pinterest.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που δημοσίευαν οι χάκερς (τα οποία έχουν αφαιρεθεί), κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς από το LinkedIn το 2012 και έκτοτε απέκτησαν πρόσβαση και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα χρηστών. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους οι κωδικοί που χρησιμοποιούσε ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ήταν πολύ εύκολοι.

Στο Twitter είχαν ενεργή δράση που έγινε έντονα αντιληπτή από τους ακόλουθους του κ. Facebook. Στο Pinterest δεν υπήρξε κάποια δημοσίευση ωστόσο η ομάδα των χάκερς αποκάλυψε το όνομά της «OurMine» και άλλαξε το όνομα του λογαριασμού σε "Hacked By OurMine Team".

Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ δημιούργησε το προφίλ του στο Twitter τον Φεβρουάριο του 2009 και έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο ακολούθους. Έχει κάνει μόνο 19 δημοσιεύσεις και ο λογαριασμός του δεν ήταν ενεργός από το 2012 καθώς η εταιρεία του είναι αντίπαλη με το κοινωνικό δίκτυο, όπως αναφέρει το Mashable.

Μέσα σε όσα δημοσίευσαν οι χάκερς, αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση και στο λογαριασμό του Ζάκερμπεργκ στο Instagram, ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Ο λογαριασμός του CEO στο ίδιο του το κοινωνικό δίκτυο είναι το μόνο που δεν υποκλάπει.

Οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Facebook ή του Twitter.

Υποκλοπές λογαριασμών στο LinkedIn

Το LinkedIn έκανε και επισήμως γνωστό ότι τα στοιχεία χρηστών του που είχαν κλαπεί πριν από τέσσερα χρόνια πωλούνται ακόμη και σήμερα στο Dark Νet, δηλαδή το 'σκοτεινό διαδίκτυο' όπου κυριαρχεί η παρανομία.

Το θέμα αφορά πάνω από 100 εκατομμύρια λογαριασμούς, ανάμεσά τους και στοιχεία χιλιάδων Ελλήνων επαγγελματιών - χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πώς οι αγοραστές των απόρρητων αυτών στοιχείων ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσουν. Αν, για παράδειγμα, οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς για πολλαπλές συνδέσεις σε άλλους ιστοτόπους και σε κάποιους εξ αυτών έχουν περασμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών, τότε ενδέχεται να βρεθούν κι αυτοί υπό τον έλεγχο των χάκερς.

Σύμφωνα με το RT, ένας χάκερ με το προσωνύμιο "Peace" υπέκλεψε τους κωδικούς πρόσβασης 117 εκατομμυρίων ανθρώπων στο LinkedIn. Η κοινωνική πλατφόρμα ζήτησε από όλους τους χρήστες, να αλλάξουν τους κωδικούς, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του απορρήτου.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι λογαριασμοί, των οποίων τα πιστοποιητικά είχαν διαρρεύσει, ήταν 6,5 εκατομμύρια. Δεν αποκλείεται όμως να είναι πολύ περισσότεροι .

Το LinkedIn ανέφερε στο site Motherboard ότι έχει διεξάγει έρευνα, δίχως όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα δεδομένα είναι αυθεντικά. Εκτιμάται, ότι είναι πιθανόν η εταιρεία να μην γνώριζε τον αριθμό των λογαριασμών που είχαν υποκλαπεί.

Από το 2012 η εταιρεία έχει δεχτεί μηνύσεις ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς κατηγορείται για έλλειψη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Η εταιρεία υποστηρίζει σε δήλωσή της ότι έχει ζητήσει από κάθε χρήστη να ισχυροποιήσει τον κωδικό πρόσβασης και να συμπληρώσει επιπλέον στοιχεία ταυτοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ