TECH

Για πρώτη φορά επιστήμονες παρατηρούν με τι «τρέφονται» οι μαύρες τρύπες

Για πρώτη φορά επιστήμονες παρατηρούν με τι «τρέφονται» οι μαύρες τρύπες
Απεικόνιση του σπειροειδούς γαλαξία NGC 6814 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι στο κέντρο του γαλαξία υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα 18 εκατομμύρια φορές το μέγεθος του Ήλιου Courtesy NASA/Handout via REUTERS

Τυχαία παρατήρηση από αστρονόμους στην Χιλή παρέχει ύστερα από ενδελεχή επεξεργασία την πρώτη απόδειξη της θεωρίας ότι οι μαύρες τρύπες τρέφονται με νέφη αερίου.

Η ομάδα των παρατηρητών των κοσμικών φαινομένων είναι η πρώτη που κατάφερε να παρατηρήσει μία τεράστια μαύρη τρύπα την ώρα που καταπίνει νέφη αερίου, σε απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός από την Γη.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Alma στην έρημο Ατακάμα (Atacama), η διεθνής ομάδα εντόπισε τρία νέφη που ταξίδευαν προς την μαύρη τρύπα με ταχύτητες έως και 1,3 εκατομμυρίων χλμ. την ώρα.

Αποτελούμενα κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα, τα σύννεφα ήταν «μόνο» 300 έτη φωτός μακριά από την τεράστια τρύπα, «ουσιαστικά έτοιμη να τα καταβροχθίσει, σε αστρονομικούς όρους», ανέφερε σε δήλωσή του το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο την Τετάρτη, που μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Ήταν μαγικό ότι ήμουν σε θέση να δω αποδεικτικά στοιχεία αυτών των νεφών που συσσωρεύονται μέσα στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα», δήλωσε ο Τίμοθι Ντέιβις (Timothy Davis) από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτό μας λέει περισσότερα για το τι αρέσει στις μαύρες τρύπες να τρώνε αλλά και για το πώς αυτές εξελίσσονται», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να παρατηρούν τη μαύρη τρύπα άμεσα και καταλαβαίνουν την παρουσία της από την κίνηση των αντικειμένων γύρω από αυτή. Η παρατήρηση ήταν τυχαία καθώς οι ομάδες προσπαθούσαν να μετρήσουν πόσα αστέρια γεννιούνται στο γαλαξία, όταν εντοπίζονται τα νέφη αερίου.

«Η ίδια η μαύρη τρύπα εκπέμπει προφανώς κάποια ακτινοβολία, αλλά καθώς η ύλη πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα όπου θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η ύλη να εκπέμπει πολύ φως. Έτσι, αυτό που βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση είναι η σκιά από τα νέφη καθώς αυτά πέφτουν στην μαύρη τρύπα», ανέφερε ο Ντέιβις.

Οι μαύρες τρύπες είναι πολύ πυκνές περιοχές στο χωροχρόνο με βαρυτική δύναμη τόσο ισχυρή που ακόμη και το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει, καθιστώντας τις αόρατες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ