TECH

Έρευνα συνδέει τα ζεστά ροφήματα με τον καρκίνο

Έρευνα συνδέει τα ζεστά ροφήματα με τον καρκίνο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARK R. CRISTINO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σε έκθεσή του πως τα καυτά ροφήματα, πιθανόν να αποτελούν αιτία εμφάνισης καρκίνου.

Η έρευνα έγινε από το Διεθνές Κέντρο για τον καρκίνο, και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσα ροφήματα αγγίζουν τους 65 με 70 βαθμούς Κελσίου, είναι «πιθανόν καρκινογόνα» για τους ανθρώπους.

Δείγμα αποτέλεσαν άτομα από την Κίνα, το Ιράν και τη Νότια Αμερική όπου και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες το ζεστό τσάι. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση κακοηθή όγκου, όταν τα ροφήματα καταναλώνονται σε υψηλή θερμοκρασία.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η έρευνα, επειδή η πόση ενός ζεστού ροφήματος, προκαλεί ερεθισμό στο λαιμό, ο οποίος μπορεί να «θρέψει» στη συνέχεια καρκινώματα, σύμφωνα με το RT.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καταναλώνοντας ζεστά ροφήματα σε τακτικά διαστήματα, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και καρκίνος του οισοφάγου», αναφέρει ο Κρίστοφερ Γουάιλντ (Christopher Wild) διευθυντής του Κέντρου και υπεύθυνος της έρευνας.

Όσον αφορά το πιο αγαπητό ρόφημα, τον καφέ, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι υπεύθυνος για τα καρκινώματα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κατηγορείται ο καφές εδώ και τόσα χρόνια. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου , από τη χρήση του καφέ», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είχε δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση που στήριζε ότι αν κάποιος καταναλώνει καφέ σε καθημερινή βάση, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη τύπου Β, προβλήματα με την καρδιά του καθώς και νευρολογικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ