TECH

Ένα εκατομμύριο μετεωρίτες απειλούν να καταστρέψουν τη Γη

Ένα εκατομμύριο μετεωρίτες απειλούν να καταστρέψουν τη Γη
NASA

Ο κίνδυνος πρόσκρουσης αστεροειδών πάνω στη Γη με καταστροφικές συνέπειες είναι πραγματικός, τόνισαν οι ερευνητές που μετείχαν στην Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών.

Η 30η Ιουνίου επιλέχθηκε ως Ημέρα Αστεροειδών γιατί την ίδια ημερομηνία, το 1908, έπεσε κοντά στον ποταμό Τουγκούσκα της Σιβηρίας ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει δει ποτέ άνθρωπος. Οι συνέπειες της σύγκρουσης ήταν τόσο ισχυρές που έριξαν ανθρώπους από τις καρέκλες τους σε απόσταση 40 μιλίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA. H σφοδρότητα της σύγκρουσης είχε ως αποτέλεσμα να «ισοπεδωθούν» 1.000 τετραγωνικά μίλια δάσους.

Για τον κίνδυνο των μετεωριτών έχουν προειδοποιήσει σημαντικοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Στίβεν Χόκινγκ. Όπως αναφέρει στο CNN, ο συν-ιδρυτής της Ημέρας, Grigorij Richters, «φέτος είχαμε πολλά σημαντικά στοιχεία από τις διαστημικές υπηρεσίες». Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για την επέτειο, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι αστεροειδείς που απειλούν τη Γη, αλλά οι ερευνητές του Διαστήματος με τις δυνατότητες που διαθέτουν, έχουν ανακαλύψει μόλις το 1%.

Ο Οργανισμός για την Ημέρα Αστεροειδών απευθύνει κάλεσμα σε κράτη και οργανισμούς να αυξήσουν κατά 100 φορές την δυνατότητα ανακάλυψης των απειλητικών ουράνιων σωμάτων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Asteroids could threaten Earth, scientists say

Jareen Imam, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ