TECH

Pokemon Go debate: Δύο αντικρουόμενες απόψεις

Pokemon Go debate: Δύο αντικρουόμενες απόψεις
REUTERS

Πόσο δικαιολογημένη είναι η φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει στα social media για το παιχνίδι Pokemon Go αλλά και οι αρνητικές αντιδράσεις που προκαλεί; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στις εφαρμογές ενισχυμένης πραγματικότητας (augmented reality);

Tα Pokemon ήταν ομώνυμη σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων τη δεκαετία του '90, τα οποία έγιναν στη συνέχεια ηλεκτρονικό παιχνίδι και έκαναν παγκοσμίως γνωστό τον Picachu, ίσως το πιο διάσημο Pokemon. Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά και προκάλεσε τη «φρενίτιδα» είναι η προσθήκη της Ενισχυμένης Πραγματικότητας και το κυνήγι τους, μέσα από την οθόνη του κινητού ή του tablet, στον πραγματικό κόσμο.

Επί της ουσίας, η Ενισχυμένη Πραγματικότητα είναι η δυνατότητα που δίνεται σε ηλεκτρονικές εφαρμογές να προσθέτουν ψηφιακά στοιχεία (πληροφορίες κειμένου, εικόνας και ήχου, αλλά και διάδραση) στο φυσικό χώρο, δηλαδή σε τοποθεσίες, κτίρια, ακόμη και πρόσωπα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε διαμέρισμα που πωλείται και μέσα από την οθόνη του κινητού να βλέπει συμπληρωματικές πληροφορίες για αυτό.

Δύο δημοσιογράφοι του CNN Greece παίρνουν θέση πάνω στην αντιπαράθεση που προκαλεί το εικονικό κυνήγι πλασμάτων του Pokemon Go και καταθέτουν την άποψή τους.

Pokemon STOP (Λουκάς Καρνής)

Ο κόσμος μας είναι μια πίστα για παιχνίδι Ενισχυμένης Πραγματικότητας εδώ και μία εβδομάδα, μια εξέλιξη ανέλπιστη και πολύ ενήλικη για χρήστες που κουβαλάνε ενθουσιασμό ανηλίκου σε όλα όσα τους δωρίζει γενναιόδωρα η τεχνολογία.

Το Pokemon GO είναι το παιχνίδι που κατάφερε πολλά σε ελάχιστες ημέρες κυκλοφορίας του -με την αγορά της Ελλάδα και άλλων χωρών να περιμένουν υπομονετικά για την πρεμιέρα του.

Ένα ευφυές απλό παιχνίδι που από τη μία έχει γίνει παραπέτασμα για δράση κακοποιών στοιχείων (σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν πέσει θύματα ληστείας σε ερημικά σημεία των ΗΠΑ που έγιναν PokeStops στο παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν του PG) και από την άλλη έχει δώσει αφορμές για να κατακλύσουν ορδές παικτών μέρη που η πρόσβαση οφείλει να είναι ελεγχόμενη.

Το Pokemon GO είναι μια έξυπνη συμμαχία των Niantic και The Pokemon Company που ανέβασε τις μετοχές της Nintendo και κατέβασε το προσωπείο του χρήστη του. Η αντίδραση απέναντι στην ανεξέλεγκτη γεφύρωση του Ψηφιακού με τον Πραγματικό Κόσμο είναι θεμιτή και απαιτεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ομαλή, πολιτικά ορθή, αυστηρά οριοθετημένη μετάβαση σε μια άλλη, ενδιάμεση πραγματικότητα.

Ένα κοινωνικό πείραμα εν εξελίξει, το Pokemon GO δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να πιάσει τα τέρατα της αρεσκείας του χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει να περιορίσει την λαιμαργία (μπορείς να το πεις και εθισμό στη ψηφιακή ζωή που παραδίδεσαι άνευ όρων) και το κακόβουλο “λογισμικό” που πολλοί κουβαλάνε μέσα τους. Στο Ενισχυμένο Περιβάλλον τα κρεματόρια είναι ένα ακόμη σημείο ανεφοδιασμού ή/και “Pokemonθηρίας”. Μια απόδειξη ότι η έξυπνη τεχνολογία μπορεί να γίνει μία ύβρις απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας όταν παραδοθεί σε ανόητους αυλικούς. Ας μην.

Pokemon Go (Τάσος Οικονόμου)

Η εμφάνιση των πλασμάτων του Pokemon Go σε τόπους όπως το Άουσβιτς, Μουσεία του Ολοκαυτώματος, σε νοσοκομεία ή ακόμη και στη μέση του δρόμου έχει προκαλέσει δικαιολογημένες και έντονες αντιδράσεις. Αυτές, όμως, δεν πρέπει να συγχέονται με το ευρύτερο πεδίο της Ενισχυμένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) και τη γεφύρωση του Ψηφιακού με τον Πραγματικό Κόσμο μέσα από συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα όπου πολλές ψυχαγωγικές, εμπορικές ή πληροφοριακές υπηρεσίες ήδη αναπτύσσονται σε πειραματικό, ακόμη, στάδιο και αναμένεται να συμβεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα στο μέλλον. Για παράδειγμα, η Ενισχυμένη Πραγματικότητα αποτελεί μονόδρομο για τα μουσεία σε όλο τον κόσμο, καθώς, οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων αποτελούν το ιδανικό μέσο για να παρέχουν ad hoc πληροφορίες και οπτικοακουστικό περιεχόμενο για οποιοδήποτε έκθεμα που βλέπει κάποιος επισκέπτης. Γιατί θα πρέπει να ακυρωθεί η δυνατότητα στο σύνολό της εξαιτίας της μερικής εσφαλμένης λειτουργίας του αλγόριθμου του Pokemon;

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται στο μέλλον: στις δυνατότητες που θα γεννηθούν και οι οποίες ακόμη δεν υπάρχουν. Η πειραματική εφαρμογή τους σε πεδία όπως το gaming ή το real estate δείχνουν ορισμένες από τις προοπτικές που υπάρχουν και μπορούν να γεννηθούν. Η δαιμονοποίηση της Ενισχυμένης Πραγματικότητας στο σύνολό της αποτελεί μία ακραία αντίδραση απέναντι στη σύνθεση του ψηφιακού κόσμου με την πραγματικότητα. Ο φόβος απέναντι στο νέο αποτελεί κοινό τόπο και ενστικτώδη αντίδραση όταν αυτό εκδηλώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ