TECH

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο για τα χτυπήματα με drones

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο για τα χτυπήματα με drones
Reuters

 Στη δημοσιότητα έδωσαν οι ΗΠΑ ένα απόρρητο, μέχρι σήμερα, έγγραφο 18 σελίδων που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται και εκτελούνται τα χτυπήματα με drones, καθώς και ο ρόλος του Προέδρου των ΗΠΑ στην εξουσιοδότησή τους.

Σε αυτό αναφέρονται οι συνθήκες υπό τις οποίες δίνεται «πράσινο φως» σε θανατηφόρα χτυπήματα: οι επιθέσεις πρέπει να είναι όσο πιο ακριβείς γίνεται, να είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, να διεξάγονται απέναντι σε «υψηλούς» στόχους και να είναι εξακριβωμένο το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται.

Επίσης, για τη λήψη της απόφασης εξουδετέρωσης του στόχου με εναέριο χτύπημα θα πρέπει να έχουν καθοριστεί πληροφορίες όπως ποια είναι η σημασία της δράσης στην επιχείρηση καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η νομική βάση πάνω στην οποία αποφασίζεται η εκάστοτε δράση, καθώς και το ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν.

Εντούτοις, αν ο στόχος βρίσκεται στις ΗΠΑ ή είναι Αμερικανός πολίτης ή δεν υπάρχει ομοφωνία για τη διεξαγωγή του χτυπήματος, την απόφαση για αυτό λαμβάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η δημοσίευση του απόρρητου εγγράφου είναι αποτέλεσμα δικαστικών ενεργείων της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες, η οποία ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πώς αποφασίζονται και διεξάγονται από την αμερικανική ηγεσία των θανατηφόρα χτυπήματα με drones. Σε δήλωσή του, ο υποδιευθυντής του νομικού τμήματος της Ένωσης, Jameel Jaffer, αναφέρει ότι «καλοσωρίζουμε τη δημοσίευση του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο διεξαγωγής αυτών των χτυπημάτων από το Μάιο του 2013».

Newly released US drone policy explains how targets can be chosen

Kevin Bohn, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ