TECH

Μπαταρία που αυτοκαταστρέφεται

Μπαταρία που αυτοκαταστρέφεται
IOWA UNIVERSITY

Επιστήμονες δημιούργησαν μία μπαταρία που αυτοκαταστρέφεται όταν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία ή την αφήσεις μέσα σε υγρό.

Η μπαταρία αποδίδει 2,5 volts και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα επιτραπέζιο κομπιουτεράκι για 15 λεπτά. Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Iowa, Reza Montazami, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη «περιστασιακή μπαταρία».

Όταν πέσει μέσα σε νερό, η μπαταρία αποσυντίθεται και το μόνο που μένει από αυτήν είναι τα νανο-υλικά που την αποτελούν. Σύμφωνα με την επιστημονική εργασία που την παρουσιάζει, «ένα στοιχείο που κάνει τα παροδικά ηλεκτρονικά να ξεχωρίζουν είναι ότι μπορούν να λειτουργούν για μικρή και καθορισμένη χρονική περίοδο και κατόπιν να αυτοκαταστρέφονται, ιδανικά εντελώς», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Αν και είναι εφικτή η κατασκευή ισχυρότερης μπαταρίας, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την αποσύνθεσή της. Οι «περιστασιακές μπαταρίες» μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης του πλανήτη από ηλεκτρονικές συσκευές και άδειες μπαταρίες.

Παράλληλα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Illinois εργάζονται πάνω στη δημιουργία αυτοκαταστρεφόμενων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ