TECH

Κανόνες για τα drones και στην Ελλάδα

Κανόνες για τα drones και στην Ελλάδα
REUTERS/Bobby Yip

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 οι πτήσεις των drones στον ελληνικό ουρανό δεν θα είναι ανεξέλεγκτες.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος κανονισμός (Δ/ΥΠΑ/21860/1422 – ΦΕΚ B 3152 – 30.09.2016), που ορίζει όσα θα ισχύουν στο εξής για τις πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, των γνωστών σε όλους, πλέον, drones.

Σύμφωνα με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Επαμεινώνδα Αμωράτη, τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως και όλες οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, «βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα που έπρεπε να λυθεί», καθώς τα drones, κυρίως τα λεγόμενα πολυκόπτερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο.

Τι θα ισχύσει

Στη δημιουργία του νέου κανονισμού η ΥΠΑ έλαβε υπόψη της, όπως τόνισε ο κ. Αμωράτης, πως τα drones «μπορεί να είναι εργαλεία επαγγελματικά ή μέσα ψυχαγωγίας». Στη δε περίπτωση που «χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για να βγάλουν φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσουν την οικογένεια τους και τον εαυτό τους» ή βρίσκονται στην κατοχή ενός τουρίστα που θα τα χρησιμοποιήσει για τους άνωθεν ψυχαγωγικούς σκοπούς, ο χειριστής ή κάτοχος του drone δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Αμωράτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις «μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε απόσταση και ακτίνα 50 μέτρων από το σημείο του τηλεχειρισμού, όπου βρίσκεται, χωρίς να έχει την υποχρέωση να το δηλώσει και στη συνέχεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του».

Αυτό αλλάζει όταν η ακτίνα χρήσης είναι πέραν των 50 μέτρων. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου της ΥΠΑ, υπάρχει διαδικασία. Αυτή «γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο» και θα υπάρχει ειδικό κομβικό σημείο στο τμήμα της ιστοσελίδας της ΥΠΑ αφιερωμένο στα drones.

Καταγραφή χρήσεων σε site και ηλεκτρονικές εφαρμογές

Στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται online και σε πραγματικό χρόνο για όσα αφορούν για να μάθει τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του ενώ θα μπορεί να γίνει «διαδραστική και ευχερής υποβολή των αιτήσεων ηλεκτρονικά», θα συμπληρώνει κανείς δηλαδή μια απλή φόρμα με «τα στοιχεία του drone, τα δικά του στοιχεία και θα μπει σε μια διαδικασία καταγραφής» όπως μας λέει ο κ. Αμωράτης. Ταυτόχρονα καταγραφή θα γίνεται και μέσω φορητών συσκευών αφού ο χρήστης της τεχνολογίας των applications «θα έχει την ευχέρεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του, τύπου σχέδιο πτήσης». Για την όλη διαδικασία δε, γίνεται απλά η καταγραφή ενώ δεν θα υπάρχει κανένα κόστος για τον χρήση ενός drone στον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ