TECH

Η προσεδάφιση του Schiaparelli στον Άρη

Η προσεδάφιση του Schiaparelli στον Άρη

Στην επιφάνεια του Άρη πρόκειται να προσεδαφιστεί το όχημα Schiaparelli, που απελευθερώθηκε από το ευρω-ρωσικό διαστημικό σκάφος TGO, στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Η ESA οπτικοποίησε την είσοδο και την κάθοδο του Schiaparelli στην ατμόσφαιρα του Άρη, που θα γίνει με ταχύτητα 21χλμ/ώρα, αλλά και την προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη, διαδικασία που θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από 6 λεπτά. Το Schiaparelli θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτο για να μειώσει την ταχύτητά του έτσι ώστε η προσεδάφισή του να είναι ομαλή.

Το όχημα Schiaparelli είναι προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στον Αρη το απόγευμα της Τετάρτης, αφού θα έχει διανύσει μία απόσταση ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων.

Δείτε live την προσεδάφιση εδώ

Είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό που θα μετρήσει την πίεση, την θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, αλλά και τα ηλεκτρικά πεδία στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Ομως η ζωή του θα είναι μικρή, δύο έως οκτώ ημέρες, διότι είναι εξοπλισμένο με μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Η προσεδάφιση στον Αρη αποτελεί τεχνολογική πρόκληση για την Ευρώπη που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα, που μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μόνο οι Αμερικανοί.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη επιχειρεί προσεδάφιση στον Αρη. Πριν από 13 χρόνια, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express είχε μεταφέρει μέχρι τον Αρη και απελευθερώσει το μίνι όχημα προσεδάφισης Beagle 2, βρετανικής κατασκευής, το οποίο δεν έδωσε ποτέ σημείο ζωής. Ωστόσο έχει εξακριβωθεί από το 2015 ότι προσεδαφίσθηκε επιτυχώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ