TECH

Κυβερνοεπίθεση σε servers έριξε το «μισό Διαδίκτυο»

Κυβερνοεπίθεση σε servers έριξε το «μισό Διαδίκτυο»
pixabay

Χάκερς με στοχευμένη επίθεση DDOS (Distributed Denial of Service) σε DNS servers της εταιρείας Dyn προκάλεσαν μετάλο πρόβλημα πρόσβασης σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους ιστοτόπους του Διαδικτύου.

Αν και η επίθεση, που έγινε σήμερα το πρωί, ήταν στους servers της Dyn, οι οποίο βρίσκονται στις ΗΠΑ, επηρεάστηκε η κίνηση σε μερικά από τα σημαντικότερα sites παγκοσμίως. Ανάμεσα στους ιστοτόπους που επηρεάστηκαν ήταν το Twitter, το Spotify, το Reddit, το Airbnb, το Tumblr, η Amazon κ.α.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Dyn, «στις 11:10 UTC στις 21 Οκτωβρίου 2016, ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε μία επίθεση DDoS εναντίον της DNS δομής που διαχειρίζεται η Dyn. Ορισμένοι επισκέπτες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης πρόσβασης κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση η εταιρεία ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου που βρίσκονται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Οι Domain Name Servers (DNS) λειτουργούν σαν να είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος του Διαδικτύου: από τη στιγμή που πληκτρολογεί ένας χρήστης την ονομασία του site που θέλει να επισκεφθεί, οι εν λόγω servers ανακατευθύνουν το αίτημα στην αντίστοιχη IP. Οι χάκερς σε μία επίθεση DDOS (Distributed Denial of Service) χρησιμοποιούν bots, τα λεγόμενα και "ρομποτάκια", τα οποία αποστέλουν μαζικά αιτήματα πρόσβασης σε ένα server, εμποδίζοντάς τον ουσιαστικά να εξυπηρετήσει τους κανονικούς χρήστες.

Ανάμεσα στα sites που επηρεάστηκαν βρίσκονται και το CNΝ, o Guardian, το HBO και πολλά άλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ