TECH

Δέκα χρόνια Επιστήμης του Internet

Δέκα χρόνια Επιστήμης του Internet

 Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Επιστήμης του Internet γιορτάζει τα δέκα χρόνια από τη δημιουργία της και εξετάζει τα κοινωνικά ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο ψηφιακός κόσμος.

Ήταν 29 Νοεμβρίου 2006 όταν δημοσιεύθηκε η επιστημονική εργασία «Creating a Science of the Web», την οποία συνυπέγραφαν οι Tim Berners-Lee, Wendy Hall, James Hendler, Nigel Shadbolt, and Daniel J Weitzner. Σε αυτήν αναφερόταν ότι «αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο του Διαδικτύου. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τις αρχιτεκτονικές δομές με βάση τις οποίες έχει αναπτυχθεί. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το Διαδίκτυο συνεχίζει να να προστατεύει τις βασικές κοινωνικές αξίες της εμπιστοσύνης, της ιδιωτικότητας, των κοινωνικών ορίων, τότε πρέπει να συνθέσουμε μία ερευνητική ατζέντα που έχει το Διαδίκτυο στο επίκεντρο της προσοχής».

Στο μήνυμά του για την επέτειο, ο «πατέρας» του Ίντερνετ, όπως αποκαλείται, Tim Berners-Lee, τόνισε ότι «οι ψεύτικες ειδήσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο κόσμος αναρωτιέται για ποιο λόγο η προπαγάνδα εξαπλώνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ένας ακόμη λόγος που παραμένει σημαντική η Επιστήμη του Ιστού, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της».

Η Επιστήμη του Internet αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση με τη συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων απ' όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας μέσα από το κανάλι του Web Science Trust στο youtube θα αναμεταδίδεται περιεχόμενο σε live streaming.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ