TECH

5G, IoT, VR και τα υπόλοιπα ακρωνύμια του MWC 2017

5G, IoT, VR και τα υπόλοιπα ακρωνύμια του MWC 2017

Η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το αποκαλούμενο και 5G, αναμένεται να είναι διαθέσιμη εμπορικά το 2020, αλλά όσοι βρεθούν στη Βαρκελώνη τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να νομίσουν ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Και αυτό γιατί στην πρωτεύουσα της Καταλονίας πραγματοποιείται μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου το φετινό Mobile World Congress, το ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς των κινητών επικοινωνιών. Μία έκθεση – συνέδριο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις που παρουσιάζονται προηγούνται 3-4 χρόνια από την εμπορική διάθεση τους.

Το 5G είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via όπου θα πραγματοποιηθεί το MWC 2017. Συνολικά, αναμένεται να είναι περισσότερο από 101.000 οι επισκέπτες του φετινού MWC.

Το άλλο ακρωνύμιο που αναμένεται να ακουστεί αρκετά τις επόμενες ημέρες είναι εκείνο του ΙοΤ (Internet of Things). Όλες οι συσκευές αποκτούν δυνατότητα δικτύωσης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δικτύωση αυτή και στο MWC 2017 αναμένεται να δούμε πολλά νέα προϊόντα και λύσεις που αξιοποιούν τη φιλοσοφία του «όλα δικτυωμένα».

Σημειωτέον πως οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι εκεί και θα δούμε αυτόνομα και «έξυπνα» αυτοκίνητα, όπως θα δούμε και δεκάδες gadgets.

Επίσης, η χρήση smartphones και άλλων gadgets για πληρωμές αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Όπως θα είναι, φυσικά, και τα ζητήματα ασφάλειας που εμφανίζονται λόγω αυτής της τεράστιας δικτύωσης που υπάρχει.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα δοθεί μεγάλη έμφαση είναι αυτός της «μεικτής» πραγματικότητας. Virtual Reality αλλά και Augmented Reality θα βρεθούν στο προσκήνιο με το ζητούμενο είναι να εντοπιστεί ο τρόπος εκείνος που θα κάνει τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοφιλή στο ευρύ κοινό.

Στο φετινό MWC κεντρικό ρόλο αναμένεται να έχουν τα ρομπότ αλλά και οι λύσεις και οι εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να προσφέρουν περισσότερο προσωποποιημένες λύσεις στους χρήστες.

Ακόμη, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το περιεχόμενο και η διαχείριση του. Και δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικός ομιλητής είναι ο Ριντ Χέιστινγκς, ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix, της γνωστής πλατφόρμας συνδρομητικής πρόσβασης σε video περιεχόμενο.

Από πλευράς συσκευών, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές παρουσιάσεις.

Η Huawei θα κάνει αύριο (Κυριακή) τα αποκαλυπτήρια του P10, της νέας «ναυαρχίδας» του που ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει την εξαιρετική πορεία του Ρ9. Οι πληροφορίες θέλουν το Ρ10 να διατηρεί την οθόνη στις 5,2 ίντσες, αλλά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του να βελτιώνονται σημαντικά όπως και η κάμερα, ενώ αναμένεται να υπάρχει τουλάχιστον μία καινοτομία που να σχετίζεται με το άγγιγμα της οθόνης και την ευχρηστία της συσκευής.

Από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι αυτή της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία έχει δώσει άδεια σε μία νέα εταιρεία, την HMD Global να παρουσιάσει smartphones με λογισμικό Android και την επωνυμία Nokia. Στη Βαρκελώνη θα παρουσιαστούν τα νέα μοντέλα της Nokia Mobile, όπως αποκαλούνται, μεταξύ των οποίων υπάρχει και μία νέα έκδοση του διάσημου 3310, ενός εκ των πλέον δημοφιλών «κλασικών» κινητών όλων των εποχών.

Πολλά βλέμματα είναι στραμμένα και στην παρουσίαση του G6 από την LG, το οποίο φέρεται να είναι αρκούντως εντυπωσιακό από πλευράς σχεδιασμού αλλά το ζητούμενο αν η κορεατική εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα smartphone που θα «σβήσει» την εμπορική πορεία του G5. Από εκεί και πέρα, η TCL-Alcatel και η Motorola εκτιμάται πως θα έχουν αρκετά νέα μοντέλα, ενώ η περίπτωση της Samsung είναι αξιοπρόσεκτη.

Ο κορεατικός κολοσσός προτίμησε φέτος να μην παρουσιάσει τη νέα «ναυαρχίδα» του και η εκδήλωση αναμένεται να αφορά την παρουσίαση μίας νέας σειράς tablets. Αξίζει να σημειωθεί ότι νέες συσκευές θα έχουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.

Η Sony Mobile έχει προγραμματίσει τη δική της συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το πρωί, ενώ λίγο αργότερα θα έχουμε και τις ανακοινώσεις της γαλλικής Wiko, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Επίσης, νέα μοντέλα αναμένουμε και από την Coolpad και από αρκετούς ακόμη κατασκευαστές. Άλλωστε, το MWC είναι από τις εκθέσεις όπου τα νέα και καινοτόμα προϊόντα έχουν την τιμητική τους.

Διαβάστε ακόμη:

Στο Mobile World Congress 2017 η ελληνική «κινητή τεχνολογία»

Δυναμική η ελληνική παρουσία στο MWC 2017

ΔΗΜΟΦΙΛΗ