ΕΛΛΑΔΑ

Πολυεθνική αεροναυτική άσκηση ΝΗΡΗΙΣ 2017

Πολυεθνική αεροναυτική άσκηση ΝΗΡΗΙΣ 2017
Hellenic Navy

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση ΝΗΡΗΙΣ 2017 που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και συμμετείχαν ναυτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ, και του Ισραηλ, ειδικές δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία και παρατηρητές από τη Αιγυπτο και το Μαυροβούνιο.

Η τελική φάση της άσκησης διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε και περιελάμβανε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Τις δραστηριότητες παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, ακόλουθοι 'Αμυνας στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί.

Η πολυεθνική άσκηση 'Ασκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», διεξήχθη σε τρεις φάσεις:

- Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης , την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC), και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μάλεμε Χανίων καθώς και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.

- Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω,στη θαλάσσια περιοχή κρητικού και νότιου Αιγαίου Πελάγους.

- Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τον επανάπλου στο Ναύσταθμο Κρήτης, σήμερα και την απενημέρωση (HWU) στο ΚΕΝΑΠ σήμερα .

Στην άσκηση συμμετείχαν:

- Από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τις φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ (όπου επέβαινε ο διοικητής 1ης μοίρας φρεγατών με καθήκοντα διοικητού της ναυτικής δύναμης), ΛΗΜΝΟΣ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με οργανικά ελικόπτερα, τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τις πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, το αρματαγωγό ΧΙΟΣ, τα πλοία γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και ΑΛΙΑΚΜΩΝ, καθώς και με υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχε η 32η ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η μοίρα Αλεξιπτωτιστών ,η 5η μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς και ελικόπτερα της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

- Η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη (Standing NΑΤΟ MaritimeGroup 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMSOCEAN, πλοίο έδρας του διοικητή της SNMG-2, με μικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία

- Η Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη (Standing NΑΤΟ MineCounter measures Group 2 (SNMCMG-2)) με το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMSENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ, BGSSHKVAL (Βουλγαρία),ITSCROTONE (Ιταλία), και TCGALANYA (Τουρκία).

- Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INSEILAT, με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, ηπυραυλάκατοςINSHETZκαι ηπυραυλάκατοςINSTARSHISH.

- Το Ναυτικό της Αιγύπτου με 2 αξιωματικούς παρατηρητές. και

- Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν 1 αξιωματικό παρατηρητή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ