ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άη Βασίλης κάνει… spa: Τρισδιάστατα γλυκά «γλυπτά» με χριστουγεννιάτικο χρώμα

Ο Άη Βασίλης κάνει… spa: Τρισδιάστατα γλυκά «γλυπτά» με χριστουγεννιάτικο χρώμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ώρα ... Χριστουγέννων ετοιμάζεται να δείξει το ρολόι και ο Άη Βασίλης αποφάσισε να ξεκλέψει λίγο χρόνο για ένα τελευταίο ...spa, λίγο πριν από το μεγάλο του ταξίδι ανά τον πλανήτη για να μοιράσει δώρα σε μικρά (και λίγο μεγαλύτερα) παιδιά.

Λίγο πιο πέρα, τα ξωτικά επιδίδονται σε σκανδαλιές υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ρούντολφ και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τις ζαχαρωτές, πολύχρωμες μπάλες μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από βιτρίνα καταστήματος με εποχιακά είδη.

Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι θυμίζουν οι βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής καθώς προχωράμε ολοταχώς προς τις γιορτές, αφού πλάι στα παραδοσιακά γλυκά των ημερών περίτεχνες χριστουγεννιάτικες φιγούρες περιμένουν αυτόν που θα έχει την τύχη, αν όχι να τις βάλει στο ...στομάχι του, τουλάχιστον στο σπίτι του, με δεδομένο ότι πολλές απ' αυτές είναι μικρά έργα τέχνης.

Η διακόσμηση των γλυκών αποτελούσε ανέκαθεν πρόκληση για τους απανταχού ζαχαροπλάστες, που έχοντας κερδίσει το "στοίχημα" με τη γεύση, άρχισαν να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην εμφάνιση. Όταν, δε, μπήκε στη ζωή τους (και συνεπακόλουθα και στη δική μας, των καταναλωτών) η ζαχαρόπαστα, "γεννήθηκε" η ζαχαροτεχνία, τα τρισδιάστατα γλυκά-γλυπτά, περίτεχνες ζωγραφιές και μοναδικές δημιουργίες φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από βρώσιμα υλικά!

"Μα είναι δυνατόν να φας έναν τέτοιο Άη Βασίλη; Μοιάζει τόσο ...ζωντανός", είναι η ερώτηση που αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό, όταν αντικρίζεις ένα τέτοιο γλυκό κομψοτέχνημα. "Είναι", απαντά η ζαχαροτέχνης Κατερίνα Τιχάκοβα, εξηγώντας πως "πρώτα ο άνθρωπος θέλει να δει κάτι όμορφο και μετά να έρθει η επιθυμία να το φάει!".

Η ίδια, ωστόσο, δεν θέλει να βλέπει, όπως λέει, κάποιον να τρώει τις δημιουργίες της, καθώς συνειρμικά τής έρχεται στο μυαλό ο χρόνος που επένδυσε στο να τις διακοσμήσει. Παρ' όλα αυτά, η χαρά της είναι μεγάλη όταν βλέπει να χαμογελούν όσοι τις βλέπουν αλλά και τις γεύονται, και κυρίως τα παιδιά, τα οποία είναι και αυτά που επιλέγουν συνήθως πιο χαρούμενα σχέδια και σχήματα.

Πόσο, όμως, χρόνο χρειάζεται κάποιος που ασχολείται με τη ζαχαροτεχνία για να διακοσμήσει ένα μπισκότο; "Από 2 λεπτά έως και μισή ώρα" απαντά η Κατερίνα, εξηγώντας πως εξαρτάται από το "αν το σχέδιο είναι με βοήθεια κουπάτ ή ζωγραφισμένο με νυστεράκι, το πλήθος των χρωμάτων, το μέγεθος κ.ά".

Η ζαχαροτεχνία, όπως λέει, διαφέρει από τη ζαχαροπλαστική. "Είναι πολλές φορές μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, ιδίως δε αν υπάρχουν τρισδιάστατα αντικείμενα από πάνω. Κάποια παρασκευάζονται μέρες πριν, προκειμένου να προλάβουν να στεγνώσουν και η τελική σύνθεση παίρνει συχνά ώρες" σημειώνει.

Κουλουράκια και βασιλόπιτες, με διάφορα σχέδια, είναι αυτά που ζητούν οι περισσότεροι για τις γιορτές, με τον κατάλογο των παραγγελιών να είναι μακρύς από ανθρώπους που εκτός από τον ουρανίσκο τους θέλουν να ικανοποιήσουν και τα μάτια τους!

Η πρώτη εντύπωση, άλλωστε, είναι αυτή που κερδίζει κάποιον υποψήφιο αγοραστή. "Είναι το σχήμα, το χρώμα, η λεπτομέρεια στο σχέδιο" εξηγεί, από την πλευρά της, η Έφη Κωνσταντινίδου, συνεργάτης της Κατερίνας, σημειώνοντας πως στη ζαχαροτεχνία μεγάλο ρόλο παίζει (τι άλλο;) η φαντασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ