ΕΛΛΑΔΑ

Μαγεύει η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος της χρονιάς

Μαγεύει η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος της χρονιάς
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάγεψε η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος της χρονιάς. Η νύχτα έπεσε και η σελήνη έκανε την πιο εντυπωσιακή εμφάνισή της, καθώς ήταν πιο ορατή από ποτέ, λόγω της κοντινής της απόστασης από τη γη.

Συγκεκριμένα, το φεγγάρι βρέθηκε σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ