ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια διάκριση: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη λίστα του World University Rankings

Παγκόσμια διάκριση: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη λίστα του World University Rankings

Πρόκειται για ένα σπουδαίο σταθμό για το ακαδημαϊκό ίδρυμα που από το 1984 γράφει ιστορία. Για πρώτη φορά φέτος, από την ίδρυσή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου περιλαμβάνεται στη διεθνή λίστα World University Rankings, μια κατάταξη των παγκόσμιων ιδρυμάτων που διενεργούν ετησίως και ανακοινώνουν οι έγκυροι βρετανικοί Times Higher Education (THE) στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences).

"Η θέση που έλαβε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ 301 και 400 στον κόσμο, των πανεπιστημίων στις Κοινωνικές Επιστήμες, μεταξύ των πολλών χιλιάδων ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται σχετικά σε όλον τον κόσμο, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της ανοδικής ακαδημαϊκής πορείας του Αιγαίου και φέρνει το δημόσιο πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δεύτερη φορά από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα", σημειώνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της Πρυτανείας του ιδρύματος.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή και απαιτητική διεθνή κατάταξη, από τις πιο αξιόπιστες και ευρύτατα αξιοποιούμενες και στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών.

"Μέριμνά μας" συνεχίζει η ανακοίνωση του ιδρύματος "είναι και στη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, η αδιάκοπη προσπάθεια, με προσήλωση σε στόχους και αποτελεσματικότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας ακόμη και σε περίοδο κρίσης, αλλά και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων της προσπάθειας αυτής στις διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις".

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 με τα πρώτα Τμήματά του να εκκινούν την λειτουργεία τους από το 1985 έως το 1994.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, με 18 Τμήματα, 38 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Θερινά Σχολεία και Μαθήματα Δια-βίου Μάθησης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ιστορική συνέχεια του Ιωνικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης

karatheodoris

Ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής

Η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιστορικά, έχει τις ρίζες της στα 1918, όταν, στο ευρύτερο πλαίσιο των εθνικών και οικονομικών ανακατατάξεων που ακολούθησαν την ανακωχή του Μούδρου (17/30 Οκτώβρη 1918), η Ελλάδα εξουσιοδοτείται από το Συμβούλιο των Τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων, τον Απρίλιο του 1919, να καταλάβει στρατιωτικά την περιοχή της Σμύρνης.

Τότε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, προτείνει την ίδρυση νέου Πανεπιστημίου. Ενόψει, επομένως, της οριστικοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί της «Ζώνης της Σμύρνης», ο διαπρεπής μαθηματικός υποβάλλει, στις 20 Οκτωβρίου του 1919, «Σχέδιον περί ιδρύσεως νέου πανεπιστημίου εν Ελλάδι, υποβληθέν εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν».

Προτείνει την ίδρυση Ιωνικού Πανεπιστημίου βασιζόμενος στην επέκταση της ελληνικής επικράτειας και στο αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι ο ελληνικός κόσμος είναι διαμεσολαβητής του σλαβικού και τουρκο-αραβικού κόσμου και του κόσμου της Δύσης. Ο διεθνούς κύρους επιστήμονας θεωρεί ότι η Αθήνα ως το μοναδικό κέντρο παιδείας του Ελληνισμού, δεν επαρκεί πλέον για τις ανάγκες του, ιδιαίτερα ως προς το ανατολικό του σκέλος.

Προτείνει δε τρεις πιθανές έδρες για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου: τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Χίο, με ευάριθμα για το καθένα συνηγορούντα κριτήρια επιλογής. To Ιδρυτικό Διάταγμα του Πανεπιστημίου Σμύρνης εκδίδεται την 1η Δεκεμβρίου του 1920 από την' Υπατη Αρμοστεία της Ελλάδας.

Επίσημος οργανωτής διορίζεται ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρή. Τα πρώτα σχέδια προβλέπουν ίδρυση Σχολών που θα σχετίζονται με την αξιοποίηση της περιοχής, ως νευραλγικού σημείου για τον υπερπόντιο ελληνισμό, ενώ στην τελική πορεία των εργασιών το Πανεπιστήμιο κρίνεται εφάμιλλο των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ