ΕΛΛΑΔΑ

Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση για τον «μάγο των bitcoin»

Κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση για τον «μάγο των bitcoin»
REUTERS

«Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και «άδικη» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο  Αλεξάντρ Βίνικ

Στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι το ρωσικό αίτημα για την έκδοση του Βίνικ έχει προτεραιότητα, εκφράζει την «έκπληξή» του για την λήψη μια τέτοιας απόφασης «μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας φιλικής ατμόσφαιρας στις αμοιβαίες σχέσεις». Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστεί ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα λάβουν υπόψιν το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και «θα ενεργήσουν αυστηρά με βάση τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου».

Η Μόσχα αναφέρεται και στο γεγονός ότι «η αναφερθείσα δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη». «Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βίνικ θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Εν συνεχεία η δικαστική απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα λάβουν υπ όψιν τους το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την επιχειρηματολογία της ρωσικής πλευράς και θα ενεργήσουν αυστηρά με βάση τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ο 38χρονος Ρώσος Αλεξάντρ Βίνικ, κατηγορείται από τις ΗΠΑ, για ξέπλυμα ύψους 4 δισεκ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin). Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη το αίτημα των ρωσικών Αρχών.

Πρόκειται για υπόθεση απάτης, την οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην πατρίδα του, συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών. Η πράξη αυτή θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τα όσα τού καταλογίζουν οι Αμερικανοί, καθώς το ύψος της φερόμενης απάτης προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Παρότι ο 38χρονος αρνείται τη σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, δηλώνει ότι συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης

Το δικαστικό σώμα αποφάσισε να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Αλεξάντρ Βίνικ και η νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκηςτο ρωσικό αίτημα για έκδοσή του.

Η θετική γνωμοδότηση των δικαστών στο αμερικανικό αίτημα ανακοινώθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ενώ την περασμένη Παρασκευή προηγήθηκε δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία εξετάστηκε το συγκεκριμένο αίτημα. Ο Βίνικ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του χρεώνουν οι Αμερικανοί, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, που τον ζητούν για να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του.

2017 09 29T112359Z 986803013 RC160A582C70 RTRMADP 3 GREECE RUSSIA CYBER

(REUTERS/Alexandros Avramidis)

Ο «σκοτεινός κύριος» Αλεξάντερ Βίνικ

Σε μία σύλληψη υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, με συνέντευξή του στο RT, παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, έχοντας, όμως, τεχνικό και όχι οργανωτικό ρόλο. «Αν είμαι ένοχος για κάτι, ας με κρίνει η χώρα μου», ανέφερε ο Ρώσος χάκερ.

Στο ίδιο μέσο, η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα, ανέφερε ότι δεν περίμενε πως οι ικανότητές του θα τον έκαναν στόχο για τις αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν συζητούσαν πολύ για τις δραστηριότητές του, εκείνη διαψεύδει ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του BTC-e. Για τη διαδικασία της σύλληψης, η Αλεξάντρα Βίνικ είπε ότι υπήρχαν γύρω τους, «με βερμούδες, παντόφλες και γυαλιά ηλίου», υποδυόμενοι, τους λουόμενους, πάνω από 20 αστυνομικοί. Περίμεναν μέχρι τη στιγμή όπου εκείνη απομακρύνθηκε. «Μέσα σε ένα λεπτό είδα τον άνδρα μου με χειροπέδες, πάνω σε μία ξαπλώστρα. Δεν αντιστάθηκε, ήταν τεράστιο για εκείνον το σοκ».

2017 09 29T063602Z 682386445 RC1EAD9BBD80 RTRMADP 3 GREECE RUSSIA CYBER

(REUTERS/Alexandros Avramidis)

Η αμερικανική επιχείρηση σε ελληνικό έδαφος έχει πολλές προεκτάσεις αλλά και... παρελθόν, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι μόνο ότι ο Βίνικ φέρεται να συνδέεται με την κατάρρευση του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων «Mt.Gox» το 2011 και την «copy-paste» ληστεία εκατοντάδων χιλιάδων bitcoins.

Η σύλληψή του έγινε σε ελληνικό έδαφος για μία υπόθεση που είχε ως εστία το Τόκιο, με επιχείρηση που οργάνωσαν και συντόνισαν οι αμερικανικές αρχές, κατά μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο», κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται για το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κυβερνοκόσμου που αναδύεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ