ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό: Σε αναμονή η Lamda Development - Όλο το master plan της επένδυσης

Ελληνικό: Σε αναμονή η Lamda Development - Όλο το master plan της επένδυσης
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), βρίσκεται η LAMDA DEVELOPMENT, προκειμένου να επανεξετάσει το εύρος και το κόστος της επίπτωσης στην υλοποίηση της ανάπλασης του Ελληνικού.

Η απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο δεν απαγορεύει τη δόμηση, βάζει, ωστόσο, πολύ αυστηρούς όρους.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τον επενδυτή είναι ότι, η έκταση αυτή βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

Αυτό το κομμάτι, μάλιστα, είχε προσελκύσει και το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών, όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου στη γενική συνέλευση της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο.

Προβληματισμό στον επενδυτή προκαλεί ακόμα η επιφύλαξη του ΚΑΣ για το ύψος των κτιρίων. Στο σχέδιο της κοινοπραξίας περιλαμβάνεται η ανέγερση έξι ουρανοξυστών, ωστόσο το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβουν τα ύψη από τα 200 στα 140 μέτρα (το ύψος της Ακρόπολης).

"Η Lamda Development αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα" αναφέρει στην ανακοίνωσή της .

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η «ακτινογραφία» του έργου ανάπλασης

Πρόκειται όπως έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς που θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρα κατά περίπου 1 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση.

Το έργο θα ξεκινήσει με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες μετά την έναρξη των έργων η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, που θα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος τους διεθνώς. Το πράσινο του πάρκου, όπως έχουν αναφέρει στις παρουσιάσεις στελέχη της Lamda Development, θα κυριαρχεί στην έκταση του χώρου ανάπλασης.

LAMDA 1

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράλληλα, προβλέπονται έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της μαρίνας, αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και της κατασκευής υψηλού κτιρίου με χρήσεις κατοικίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής που θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Το κτίριο θα είναι από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο μεγάλης πρωτεύουσας μπροστά σε παραλιακό μέτωπο, με περίπου 200 διαμερίσματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τα παραπάνω έργα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα.

Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας-Οι τομείς και οι κλάδοι

Οι ανάγκες νέων θέσεων εργασίας εστιάζονται επίσης στο εμπορικό κέντρο που θα δημιουργήσει 4.500 θέσεις εργασίας, καθώς και στην απορρόφηση 2.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.

Νέες θέσεις εργασίας από ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούνται από τις νέες χρήσεις, όπως από τη δημιουργία πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου, συνεδριακό κέντρου, νέου γηπέδου γκολφ, της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου κανό -καγιάκ κλπ.

Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της Lamda Development, η ένταξη στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) σημαντικών εκτάσεων για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, όπως παιδικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικές εγκαταστάσεις, πολιτισμικοί χώροι, εγκαταστάσεις πρόνοιας/υγείας για την εξυπηρέτηση τόσο του πληθυσμού της περιοχής όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου θα συμβάλει όχι μόνο στην διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και στην ανάγκη νέων προσλήψεων.

Το πλήρες έργο ολοκληρώνεται εντός 12 ετών

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών.

Όπως έχει επισημανθεί από τα στελέχη της Lamda Development, η ζήτηση τους είναι τελικά εκείνη που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Εάν η ζήτηση των κατοικιών είναι σημαντική, η πλήρης ανάπλαση του έργου θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των υπόλοιπων έργων που προαναφέρθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ