ΕΛΛΑΔΑ

Οι κωδικοί των απαγωγέων του Λεμπιδάκη: Το «μωρό», τα «πρόβατα» και το «κοπάδι»

Οι κωδικοί των απαγωγέων του Λεμπιδάκη: Το «μωρό», τα «πρόβατα» και το «κοπάδι»
EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

«Το "μωρό" είναι άρρωστο σήμερα ....», «έμαθα ότι πονάει το στομάχι του λέει...». « ... θέλει προσοχή το "μωρό."», « ... και να πάμε να δούμε τα "πρόβατα"…», «... να πάμε όλο το "κοπάδι" όμως...».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη όταν έπρεπε να μιλήσουν στα επίσημα κινητά τους τηλέφωνα. Είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ποτέ δεν άνοιγαν κουβέντα μέσω κινητών για το θύμα τους που ήταν στα όρια της εξόντωσης. Και όταν κάποιες φορές τους ξέφευγαν κουβέντες χρησιμοποιούσαν κωδικούς.

Η λέξη «μωρό» ήταν για αυτούς ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ενώ με την λέξη «πρόβατα» εννοούσαν τους φύλακες και τον Κρητικό επιχειρηματία όσο ήταν σε κάποιο κρησφύγετο, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές «κοπάδι» έλεγαν ολόκληρη τη συμμορία των απαγωγέων.

Οι αποσπασματικές αυτές λέξεις μπορεί να μην έδωσαν στοιχεία στους αστυνομικούς, όμως όταν οι αξιωματικοί άκουγαν τις καταγεγραμμένες τους συνομιλίες καταλάβαιναν με βάση την όλη γνώση της υπόθεσης, σε ποιους ακριβώς αναφέρονταν με τις κώδικες λέξεις που χρησιμοποιούσαν.

Είχαν εφαρμόσει όλους τους κανόνες συνωμοτικότητας και κάποιες φορές, για να μην εντοπίζονται από τις κεραίες τηλεφωνίας, σε άλλο νομό της Κρήτης ήταν οι δράστες και σε άλλο νομό να είχαν αφήσει επίτηδες τα κινητά τους.

Πάντως στη δικογραφία έχουν καταγραφεί οι επικοινωνίες που είχε ένας από τους «φύλακες» του Λεμπιδάκη με άλλο μέλος της συμμορίας των απαγωγέων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προανακριτικής αρχής και την έκδοση σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ηρακλείου, ετέθη στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.Α.Π. μεταξύ άλλων και η τηλεφωνική σύνδεση 69... που προέκυψε ότι κατέχει και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο κατηγορούμενος (1) Κ. E Από την ακρόαση των συνομιλιών προέκυψαν τα εξής:

(Α) Την 25/09/2017 και ώρα 18:15, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ενημερώνει τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. σχετικά με δύο (2) πρόσωπα, τα οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τον χώρο στον οποίο βρισκόταν ο πρώτος.

(Β) Την 26/09/2017 και ώρα 14:24, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. να τον εφοδιάσει με καπνικά προϊόντα.

(Γ) Την 26/09/2017 και ώρα 15:43, ο κατηγορούμενος (1) Κ.Ε. ενημερώνει τον κατηγορούμενο (2) Γ.Β. ότι έχει αφήσει τα καπνικά προϊόντα στην πόρτα του σημείου όπου βρισκόταν ο δεύτερος.

(Δ) Την 27/09/2017 και ώρα 20:49, ο κατηγορούμενος (2) Γ. Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. την άδεια για το αν θα δώσει σε άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος που βρισκόταν, τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ενώ ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. να του φέρει και αποσμητικό χώρου, καθόσον βρωμάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο.

(Ε) Την 29/09/2017 και ώρα 16:14, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. εφοδιασμό με προϊόντα καπνού.

(ΣΤ) Την 30/09/2017 και ώρα 16:40, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. καλεί άγνωστο άνδρα, τον οποίο ενημερώνει ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.

(Ζ) Την 30/09/2017 και ώρα 17:18, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. καλεί τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. και τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού», ήτοι του προσώπου, που βρισκόταν στο χώρο μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ