ΕΛΛΑΔΑ

Έπαιξαν και πήραν και βραβείο οι Έλληνες άστεγοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Άμστερνταμ

Έπαιξαν και πήραν και βραβείο οι Έλληνες άστεγοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Άμστερνταμ

Μέσα από τις ντρίπλες και τα σουτ, επιστρέφουν στον αγώνα της ζωής, κατά της εξάρτησης. 

Γκολ στη φτώχεια έβαλε η Ελληνική Ομάδα Αστέγων κερδίζοντας τα βραβεία «Fair Play» και «INSP Trophy» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2015 στο Άμστερνταμ. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αστέγων πρωτοξεκίνησε το 2001 και φιλοξενεί κάθε χρόνο 100.000 ανθρώπους από 74 χώρες του κόσμου. Η Ελληνική Ομάδα Αστέγων συστάθηκε το 2007 και συμμετέχει από τότε κάθε χρόνο στη διοργάνωση.

«Σκοπός της ομάδας είναι να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους που βιώνουν την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες του μορφές. Άνθρωποι άστεγοι ή στα όρια της αστεγίας, άνθρωποι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης, μετανάστες, πωλητές περιοδικών δρόμου μπορούν και συμμετέχουν στην ομάδα μας», μας λέει ο Χρήστος Αλεφάντης, συντονιστής της πρωτοβουλίας για την ομάδα αστέγων και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου σχεδία. «Μέσα από τον αθλητισμό έχουν πρόσβαση στη χαρά του παιχνιδιού και η διαδικασία αυτή τους υποστηρίζει να κάνουν βήματα έξω από το γήπεδο».

Ο Παναγιώτης Κρητικός και ο Νίκος Κοντογιάννης είναι μέλη της ομάδας και συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 στο Άμστερνταμ.

«Ήταν υπέρτατη εμπειρία, μέσα σε μια ημέρα παίξαμε ποδόσφαιρο με ανθρώπους από όλη τη γη», θυμάται ο Παναγιώτης. «Το γήπεδο την πρώτη ημέρα ήταν γεμάτο χρώματα, από όλες τις σημαίες των χωρών», λέει ο Νίκος. Η ομάδα γύρισε με δύο τρόπαια στις βαλίτσες της, το βραβείο Περιοδικών Δρόμου και το βραβείο Fair play.

Ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Κώτσος μας λέει «Για την ομάδα μας το fair play είναι πολύ σημαντικό βραβείο, επιβεβαιώνει τον στόχο μας, να παίζουμε για την νίκη, αλλά όχι με κάθε κόστος και ωθεί τα μέλη να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις εντός και εκτός γηπέδου.». «Ήταν η ευκαιρία μας, την εκμεταλλευτήκαμε και έγραψε στο ταμπλό», λέει ο Παναγιώτης. «Ήταν βραβείο ήθους και νομίζω το αξίζαμε», μας λέει ο Νίκος .

Η πορεία της ομάδας όμως δεν τελειώνει στο Πρωτάθλημα, κάθε Κυριακή απόγευμα προπονείται στα γήπεδα του Ρουφ. «Έχω την ομάδα σαν οικογένεια, μου δίνει δύναμη, ελπίδα και αγάπη». «Τους χωράει όλους αυτή η ομάδα, από κάθε ηλικία και τάξη και όταν είμαστε μαζί παίζουμε και αφήνουμε τα προβλήματά μας στην άκρη», μοιράζονται οι δύο παίχτες. «Η ομάδα προσφέρει το αθλητικό υλικό, όποιος θέλει, έρχεται στην προπόνηση και παίζει μπαλίτσα», κλείνει ο προπονητής.
Πληροφορίες για την ομάδα αστέγων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αστέγων,
http://www.shedia.gr/kick-out-poverty/
https://www.homelessworldcup.org/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ