ΕΛΛΑΔΑ

Στο δικαστήριο για την έκδοσή του στη Ρωσία ο «μάγος των bitcoin»

Στο δικαστήριο για την έκδοσή του στη Ρωσία ο «μάγος των bitcoin»
REUTERS/Alexandros Avramidis

Στο δικαστήριο οδηγήθηκε ο «μάγος των bitcoin» Alexander Vinnik, καθώς, αυτή τη φορά το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αναφορικά με το αίτημα των ρωσικών αρών για την έκδοσή του στη Μόσχα.

Η Ρωσία ζητά την έκδοσή του διότι ρωσικά έγγραφα φαίνεται να τον συνδέουν με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ για υπόθεση «ξεπλύματος» με bitcoin ποσού 4 δισ. ευρώ.

Η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για τον «μάγο των bitcoin» συνεχίζεται ενώ οι ρωσικές αρχές αντέδρασαν εντόνως στην απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Με ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, καθώς όφειλε να προηγηθεί η εκδίκαση του ρωσικού αιτήματος έκδοσης και άφησε αιχμές, τονίζοντας πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν περίεργη, με δεδομένες τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, επίσης, την επανεξέταση της υπόθεσης σημειώνοντας πως η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Ο «σκοτεινός κύριος» Αλεξάντερ Βίνικ

Σε μία σύλληψη υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, με συνέντευξή του στο RT, παραδέχτηκε ότι συνεργαζόταν με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, έχοντας, όμως, τεχνικό και όχι οργανωτικό ρόλο. «Αν είμαι ένοχος για κάτι, ας με κρίνει η χώρα μου», ανέφερε ο Ρώσος χάκερ.

Στο ίδιο μέσο, η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα, ανέφερε ότι δεν περίμενε πως οι ικανότητές του θα τον έκαναν στόχο για τις αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν συζητούσαν πολύ για τις δραστηριότητές του, εκείνη διαψεύδει ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του BTC-e. Για τη διαδικασία της σύλληψης, η Αλεξάντρα Βίνικ είπε ότι υπήρχαν γύρω τους, «με βερμούδες, παντόφλες και γυαλιά ηλίου», υποδυόμενοι, τους λουόμενους, πάνω από 20 αστυνομικοί. Περίμεναν μέχρι τη στιγμή όπου εκείνη απομακρύνθηκε. «Μέσα σε ένα λεπτό είδα τον άνδρα μου με χειροπέδες, πάνω σε μία ξαπλώστρα. Δεν αντιστάθηκε, ήταν τεράστιο για εκείνον το σοκ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ