ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα προ των πυλών νέου χάους στο προσφυγικό

Η Ελλάδα προ των πυλών νέου χάους στο προσφυγικό
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Προ νέου χάους στο θέμα του προσφυγικού φαίνεται πως είναι η Ελλάδα. Δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης προειδοποιεί πως η χώρα απειλείται με νέο μεγάλο πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα τα νησιά υποδοχής των προσφυγικών ροών και πιο συγκεκριμένα η Μυτιλήνη κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου για την υπερσυγκέντρωση στα κέντρα φιλοξενίας.

«H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής Handelsblatt, που παραθέτει αναλυτικά την σημερινή εικόνα και αναφέρει πως παρότι το πρόβλημα φαινόταν να έχει επιλυθεί, τελικώς έχει επιστρέψει.

«Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει», ανέφερε στην εφημερίδα μία 29χρονη από την Συρία που παραμένει εγκλωβισμένη σε καταυλισμό της Μυτιλήνης. Την αβεβαιότητα που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες επιβεβαιώνει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για ‘αξιοσημείωτη αύξηση’», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνει επίσης τους κινδύνους. Κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στα νησιά, τονίζει πως πέραν των άθλιων συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες, σημαντικό να αναφερθεί είναι και η κακή ψυχική τους κατάσταση.

«Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ», ανέφερε η Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο.

4078377

(Το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια/EUROKINISSI)

«Καμπανάκι» κινδύνου για την κατάσταση στην Μυτιλήνη

Η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων που παρατηρείται στον καταυλισμό της Μόριας συζητήθηκε αναλυτικά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη. Την Τρίτη ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό, προκειμένου να ακουστούν οι φωνές των νησιωτών.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο κ. Γαληνός, αφού σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης όλων των κέντρων, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ζήσουμε ξανά την κρίση των καλοκαιρινών μηνών του 2015» τονίζει πως «η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν έχει καλέσει ποτέ κανένα δήμαρχο να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης».

«Θεωρώ πως οι δήμαρχοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα και ζουν από κοντά τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος. Συνεπώς μπορούν να μεταφέρουν στην αρμόδια Επιτροπή την ακριβή εικόνα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού», αναφέρει.

Ο δήμαρχος του νησιού ζήτησε μία «βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που έχουν σηκώσει και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος». Όπως ο ίδιος σημείωσε «αναπόσπαστο μέρος της λύσης είναι οι δήμαρχοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την αρχή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρουσία των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, σε τακτική ή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ