ΕΛΛΑΔΑ

Όταν συναντήσαμε χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά…

Όταν συναντήσαμε χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά…

«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρώτησα τον 13χρονο Δημήτρη. «Αστροφυσικός» μου απάντησε με απίστευτη αμεσότητα. «Είναι τρομερά ενδιαφέρον να κοιτάς ένα αστέρι και να μελετάς κάτι το οποίο φαινομενικά είναι τόσο μικρό, ενώ στην πραγματικότητα είναι 500 ή 600 φορές μεγαλύτερο από τη Γη» έσπευσε να μου εξηγήσει.

Δίπλα του κάθεται ο συνομήλικός του Βασίλης, που θέλει να γράψει μουσική, με βάση τη Φυσική. Μου εξηγεί πώς θα το καταφέρει και αδυνατώ να παρακολουθήσω την προσέγγιση. Όμως φαίνεται πως το κατέχει, πως γνωρίζει καλά τι μου περιγράφει. Και δεν με έπεισε μόνο η σπίθα στα μάτια του. Ναι, είναι δύο χαρισματικά παιδιά, που συναντήσαμε από κοντά και μας μύησαν στον κόσμο τους. Στον κόσμο του CTY Greece.

Συγκεκριμένα, βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, στο Κολλέγιο Ανατόλια, για την επέτειο των τεσσάρων χρόνων λειτουργίας του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά Center for Talented Youth (CTY) Greece. Εκεί, προσφέρεται η δυνατότητα σε μαθητές με εξαιρετικές ακαδημαϊκές δεξιότητες να καλλιεργήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Το CTY Greece αντλεί έμπνευση από την πρωτοποριακή δουλειά του Jylian Stanley, ψυχολόγου στο Johns Hopkins, και βασίζεται στην εμπειρία 30 ετών του προγράμματος Johns Hopkins Center for Talented Youth, επιδιώκοντας όχι μόνο να αναδείξει τα χαρίσματα των μαθητών, αλλά και να ανταποκριθεί στην πνευματική αντίληψη και τον ενθουσιασμό τους, δημιουργώντας ακαδημαϊκές προκλήσεις που αξιοποιούν τις εξαιρετικές τους ικανότητες.

Προσπαθήσαμε κι εμείς, να περάσουμε μία ημέρα σαν… χαρισματικά παιδιά, όμως είναι –σχεδόν-αλήθεια πως δεν τα καταφέραμε. Κληθήκαμε να λύσουμε αινίγματα και να βρούμε τις απαντήσεις με βάση τη Θεωρία Παιγνίων και τις Πιθανότητες, αλλά και να «παίξουμε» με τους Πύργους του Ανόι. Και ύστερα μπήκαμε στο Εργαστήριο της Γενετικής και προσπαθήσαμε να απομονώσουμε το DNA μας. Πράγματι.

Ναι, κι όμως, πρόκειται για μαθήματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά του… Δημοτικού. Παιδιά ταλαντούχα και χαρισματικά, που έχουν όνειρα και στόχους για τη ζωή, παιδιά που μας γεμίζουν ελπίδα. Διότι δεν μπορεί να μην «τρέφεται» κάποιος με ελπίδα, όταν μαθαίνει πως 13 χρονών παιδιά διδάσκονται Μακροοικονομική Θεωρία, που διδάσκεται στο πρώτο έτος των Πανεπιστημίων…

CTY Greeece 6

Εδώ τα αστέρια λάμπουν περισσότερο

Το Κέντρο, μοναδικό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Το CNN Greece συνομίλησε με τη διευθύντρια του CTY Greece Δρ Γεωργία Τσουλφά, η οποία μας εξήγησε με ποιον τρόπο τα προγράμματα του CTY Greece προσφέρουν ευκαιρίες στους ταλαντούχους μαθητές να αποκτήσουν τον έλεγχο της μάθησης και της γνώσης. «Τα μαθήματα του CTY Greece προέρχονται από πεδία γνώσης που δεν συναντούν οι μαθητές στο τυπικό τους σχολικό πρόγραμμα ενώ το περιβάλλον μάθησης και η κοινότητα των συμμαθητών τους (learning community) ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα τους ο οποίος, λόγω των αυξημένων ακαδημαϊκών δυνατοτήτων τους, μπορεί να μην συμβαδίζει πάντα με τις κοινωνικές τους δεξιότητες -συχνά, μάλιστα, αυτοί οι μαθητές νιώθουν απομόνωση στο καθημερινό σχολικό τους περιβάλλον».

Μάλιστα, Ψυχολογία, Economics and Business και Νανοτεχνολογία είναι τα τρία νέα μαθήματα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, μεταξύ των οποίων είναι και η Ρομποτική, η Νοημοσύνη και Βιολογία των Αισθήσεων, τα Μαθηματικά Μοντέλα, οι Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, η Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, αλλά και η Κρυπτολογία, που μπορεί να επιλέξει το κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.

CTY Greece 2402

Υποτροφίες σε 517 μαθητές από το 2013

Σημαντικό είναι πως στο CTY μπορούν να φοιτήσουν μαθητές, αποσπώντας υποτροφία. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 2017 χορηγήθηκαν 197 υποτροφίες, ενώ συνολικά 517 παιδιά επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα υποτροφιών από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του CTY Greece χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αρωγός σε αυτό είναι και η Lidl Hellas, καθώς στηρίζει το πρόγραμμα για τέταρτη συνεχή χρονιά, με υποτροφίες σε παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε για τέταρτη χρονιά το πρωτοπόρο πρόγραμμα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή τη σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία» μας είπε η Κωνσταντίνα Δεληαργύρη, Υπεύθυνη Eταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Hellas και συμπλήρωσε: «Μέσα από το CTY Greece δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα από 250 παιδιά ετησίως σε όλη την Ελλάδα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Στο σύνολο έχουμε στηρίξει με υποτροφία περισσότερα από 80 παιδιά μέσα από μια χορηγία 240.000 ευρώ υποστηρίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη των χαρισματικών νέων αυτής της χώρας».

«Σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι…» όπως είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης, τα όνειρα, οι ελπίδες, η όρεξη για μάθηση, η πίστη, η αφοσίωση, είναι μόνο λίγες από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτά τα παιδιά. Τα ταλαντούχα και χαρισματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ