ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» του εισαγγελέα στην αποφυλάκιση Ηριάννας - Περικλή

«Όχι» του εισαγγελέα στην αποφυλάκιση Ηριάννας - Περικλή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης τόσο της Ηριάννας Β.Λ., όσο και του Περικλή Μ., πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών των δύο, κρίνοντας πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης των δύο καταδικασθέντων και ουσιαστικά ζήτησε από τους εφέτες να αρνηθούν στους δύο νέους την έξοδο από την φυλακή.

Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.

Για την αίτηση της Ηριάννας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Η απολογία της Ηριάννας

«Σε πέντε μήνες, σε έναν χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», δήλωσε η Ηριάννα, αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

«Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία (...). Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και γι' αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου, και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου (...). Όσα έχτιζα εννιά χρονιά καταστρέφονται», σημείωσε.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών βρέθηκαν και δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της και υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Όταν η πρόεδρος ρώτησε πόσο θα βλάψει την 29χρονη η καθυστέρηση, μια από τις μάρτυρες απάντησε:

Πολύ. Θα καθυστερήσει το διδακτορικό, άρα δεν θα μπορέσει να τελειώσει στα τρία χρόνια. Μάλιστα, μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καθόλου, όπως το εφαρμοσμένο μέρος της. Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη... αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι, αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε τον Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά.

Ο Περικλής για το πρόβλημα υγείας του

«Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου...», είπε στους δικαστές με τη σειρά του ο Περικλής. Στην ερώτηση εάν αυτή, έχει επιδεινωθεί, απάντησε:

Κρίση σαν αυτή που πέρασα στην αρχή όταν έμαθα το πρόβλημα δεν έχω, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί (...). Είχα δυσφορίες. Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευτώ, αλλά υπάρχει ο φάκελός μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου (...).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ