ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Δαίδαλος» έφερε 11.000 κεραυνούς-Σε ποιες περιοχές το «έστρωσε» από το χαλάζι (vids)

Ο «Δαίδαλος» έφερε 11.000 κεραυνούς-Σε ποιες περιοχές το «έστρωσε» από το χαλάζι (vids)
EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Ισχυρές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας, χαλάζι και… χιλιάδες κεραυνούς, άφησε στο πέρασμά του ο «Δαίδαλος» που έπληξε τη χώρα μας από την Δευτέρα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου τα οποία δείχνουν ότι έπεσαν σχεδόν 11.000 κεραυνοί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η δραστηριότητα ήταν πολύ έντονη στο Αιγαίο.

Με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια «σαρώνει» μεγάλο μέρος της χώρας ο «Δαίδαλος» (pics)

Ο «Δαίδαλος» ξεκίνησε την… δράση του την Δευτέρα, όταν και σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Πάργα (78 χιλιοστά), στο Παναχαϊκό Όρος (59.4 χιλιοστά), στην Αλεξανδρούπολη (55.4 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο (53.2 χιλιοστά), στην Πράμαντα Ιωαννίνων (46.6 χιλιοστά), και στα Λεπιανά Άρτας (45.2 χιλιοστά).

Την Τρίτη, ήρθε η σειρά για το χαλάζι. Το Κατάκολο, η Φθιώτιδα και ο Μαραθώνας ντύθηκαν στα «λευκά». Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρήθηκαν στους Μεταξάδες Εβρου (66.4 χιλιοστά), στην πόλη της Ρόδου (44.6 χιλιοστά), στη Θερμή της Λέσβου (43.8 χιλιοστά), στο Καρλόβασι της Σάμου (33.4), στο Παναχαϊκό Όρος (26.8 χιλιοστά), και στην Αλεξανδρούπολη (24.6 χιλιοστά).

Ο καιρός, όπως αναφέρει το meteo.gr, αναμένεται να βελτιωθεί από την Πέμπτη, καθώς ο Δαίδαλος μετακινείται σταδιακά νοτιότερα.

Το χαλάζι… έβγαλε τα εκχιονιστικά

Το βαρομετρικό χαμηλό «Δαίδαλος» προκάλεσε προβλήματα την Τρίτη το βράδυ σε Φθιώτιδα, Μαραθώνα και Κατάκολο, καθώς «σάρωσαν» οι χαλαζοπτώσεις.

Στη Φθιώτιδα ήταν τόση η έκταση του χαλαζιού, που όλα ντύθηκαν στα λευκά, ενώ χρειάστηκε να βγουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Από την έντονη χαλαζόπτωση, προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα. Στην εθνικό οδό, ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα και νταλίκες, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες.

Ανάλογη και η κατάσταση στο Κατάκολο, όπου το οδόστρωμα καλύφθηκε από χαλάζι, ενώ στον Μαραθώνα, η ισχυρή καταιγίδα, μετατράπηκε σε χαλαζόπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ