ΕΛΛΑΔΑ

Θωρηκτό Αβέρωφ: Μένει στη Θεσσαλονίκη ως 21 Νοεμβρίου

Θωρηκτό Αβέρωφ: Μένει στη Θεσσαλονίκη ως 21 Νοεμβρίου
EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το θωρηκτό Γ.ΑΒΕΡΩΦ θα παραμείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, «Ημέρα της Παναγίας που γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας», ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος «προκειμένου να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των σχολείων και των πολιτών» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τους πολίτες «για την πραγματικά αμέριστη αγάπη και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το πλοίο της απελευθέρωσης, τη ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου, που δεν υπέστειλε ποτέ την ελληνική σημαία».

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της έλευσής του, μικροί και μεγάλοι περιμέναν υπομονετικά στην ουρά επί μία και πλέον ώρες, προκειμένου να δουν από κοντά το «Θωρηκτό της Νίκης». Στο σημείο του μόνιμου ελλιμενισμού του, στη Μαρίνα Φλοίσβου, το επισκέπτονται περίπου 60.000 άνθρωποι σε ετήσια βάση.

Το ταξίδι επιστροφής του «Αβέρωφ» από ψηλά (Vid)

Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, «φέρει και τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου».

Η ανταρσία του Αβέρωφ μέσα από τα σήματα του θρυλικού θωρηκτού

Ο αρχιπλοίρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος επισημαίνει ότι με την παρουσία του καταδρομικού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες στη Β. Ελλάδα, τη ναυτική μας ιστορία και να αισθανθούν τη φλόγα, την επιμονή, την αισιοδοξία και τη δύναμη που αποπνέει το πλοίο «μουσείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ