ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΠΑ: Ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερες σελίδες ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού

ΕΚΠΑ: Ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερες σελίδες ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού

Πλήθος κόσμου, φοιτητών και ακαδημαϊκών παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πλούσιου αρχειακού υλικού που βρίσκεται στις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το οποίο αναρτήθηκε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Pergamos του πανεπιστημίου. Το έργο της ψηφιοποίησης και λημματογράφησης περιλαμβάνει εξαιρετικής σημασίας τεκμήρια, που αποτυπώνουν την ιστορία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη συμβολή της JTI Hellas που υποστήριξε οικονομικά το εν λόγω έργο, ψηφιοποιήθηκαν και λημματογραφήθηκαν περισσότερες από 300.000 νέες σελίδες του πολύτιμου διοικητικού αρχείου του Πρωτοκόλλου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα εκπαιδευτικού, οικονομικού και δικαστικού περιεχομένου που αφορούν στην περίοδο 1837-1950. Μέσω των αρχείων αυτών, φωτίζονται πλευρές της πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας, δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το παρελθόν. Άλλωστε, στόχος της JTI Hellas, με τη στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας.

Για τη σπουδαιότητα της προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο CNN Greece μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η υπεύθυνη των Αρχειακών Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ, Χάιδω Μπάρκουλα, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JT International Hellas, Εdoardo Volleti.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ