ΕΛΛΑΔΑ

Οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους επικαλέστηκε ο Κουφοντίνας για να πάρει την άδεια (pics)

Οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους επικαλέστηκε ο Κουφοντίνας για να πάρει την άδεια (pics)
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα».

Αυτό είπε ενώπιον του συμβουλίου όπου εξεταζόταν το αίτημά του για διήμερη άδεια το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος πέρασε το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησε τα παραπάνω σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σφοδρές αντιδράσεις για τη διήμερη άδεια Κουφοντίνα

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Επίθεση μέσω Facebook του Έκτορα Κουφοντίνα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

4282141

Οι δηλώσεις της Ιωάννας Κούρτοβικ στα ΜΜΕ/EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι δηλώσεις της δικηγόρου του

«Είναι ένα δικαιώματα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μία δίκαιη κρίση», δήλωσε η συνήγορός του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, στις κάμερες αναφορικά με την απόφαση για την διήμερη άδεια.

«Το ευχαριστούμε (το συμβούλιο) και θα ήθελα να πω πως περιμένουμε από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στο θεσμικό έργο της δικαιοσύνης, χωρίς να έχουν δικαίωμα, να πάψουν να ασχημονούν», συμπλήρωσε.

«Οι προηγούμενες αρνήσεις στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν στηρίζει ο νόμος», είπε αναφορικά με τα προηγούμενα αιτήματα του κρατουμένου για άδεια, που είχαν απορριφθεί και τόνισε πως «η μεταμέλεια του κρατούμενου δεν αποτελεί κριτήριο. Άλλα είναι τα κριτήρια, άλλος είναι ο νόμος. Ο νόμος εφαρμόστηκε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ