ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα σποτ αποκαλύπτουν το «πρόσωπο» της σεξουαλικής παρενόχλησης (vids)

Τέσσερα σποτ αποκαλύπτουν το «πρόσωπο» της σεξουαλικής παρενόχλησης (vids)
Youtube/Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Οι αποκαλύψεις για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν λάβει μορφή «καταιγίδας» το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή και την 25η Νοεμβρίου 2017, την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) κάνει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για το ζήτημα.

Μέσα από τέσσερα σποτ αποτυπώνει περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η υγεία. Μέσω των σποτ επιχειρεί να διαχωριστεί η λεπτή γραμμή μεταξύ κομπλιμέντου και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η καμπάνια σχεδιάζεται από τον Ιούλιο του 2017 και όλες οι ιστορίες που παρουσιάζονται στα σποτ είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά που συγκεντρώθηκαν από ερευνητική ομάδα της Γ.Γ.

Οι γυναίκες του συνεργείου είναι μέλη του διεθνούς σωματείου Women in Film and Television (WIFT) που μετρά περί τα 14.000 μέλη σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσία και στην Ελλάδα. Στόχος του σωματείου είναι η προώθηση του έργου των γυναικών στον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Κάθε ένα από τα σποτ έχει τουλάχιστον τρεις γυναίκες σε ρόλους κλειδιά, δηλαδή σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή. Λόγω αυτού έχουν κριθεί και ως F-Rated (Female-Rated).

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη «υπογράφει» τα σενάρια, η Όλγα Μαλέα την σκηνοθεσία, την παραγωγή η Πόλυ Τρανίδου και τη μουσική η Αντριάνα Μπάμπαλη. «Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα», τονίζει η Όλγα Μαλέα.

Δημοφιλείς ηθοποιοί δέχθηκαν να συμμετέχουν στα γυρίσματα άνευ αποδοχών.

«Στόχος των σποτ που ετοίμασε η ΓΓΙΦ, είναι να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών, στις οποίες δε θα μπορεί πια να ευδοκιμήσει η σεξουαλική παρενόχληση», δηλώνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ