ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ στις περιοχές γύρω από τα Εξάρχεια

Επέτειος Πολυτεχνείου: Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ στις περιοχές γύρω από τα Εξάρχεια
EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Ελέγχους σε σημεία που πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως «καβάντζες» για να αποθηκευτούν μολότοφ και μπιτόνια με βενζίνη έχουν ξεκινήσει από χθες οι αστυνομικοί ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι άνδρες της αστυνομίας έχουν λάβει οδηγίες να ελέγχουν ακόμη και τα φρεάτια στους δρόμους.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα μέτρα που προβλέπει ο φετινός σχεδιασμός για την αποφυγή επεισοδίων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται κτίρια στο Εξάρχεια που τελούν υπό κατάληψη καθώς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από ορισμένους ως πρόχειρα καταλύματα ή σαν χώροι όπου θα μπορούν να κρυφτούν μετά από μια επίθεση.

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη δημιουργήσει δεκάδες ομάδες προελέγχων οι οποίες θα βρίσκονται κυρίως στους σταθμούς του Μετρό.

«Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, κατά τη διάρκεια της πορείας θα είναι αυστηρά πλαισιωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.. Το πρόβλημα και η προσοχή μας είναι όταν πια αρχίσουν να διαλύονται και να καταλήγουν μικρές ομάδες μπαχαλάκηδων στα Εξάρχεια», μας εξηγεί ένας από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ που ασχολήθηκε με το σχεδιασμό των μέτρων.

Πάντως το μεγάλο ζήτημα είναι αν τελικά θα έχουν αποχωρήσει ή όχι όλοι όσοι θα βρίσκονται μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις.

Ήδη στο κτίριο Γκίνη πραγματοποιούνται «Φεστιβάλ Εξέγερσης» με συμμετοχή αλληλέγγυων από το εξωτερικό. Χθες, μάλιστα ένας 22χρονος Γάλλος συνελήφθη όταν βγήκε από το Πολυτεχνείο και άρχισε να σπάει κάμερες ασφαλείας στην οδό Μπουμπουλίνας.

Από το πρωί της Τετάρτης, πάντως, εφαρμόζονται τα μέτρα ασφαλείας τα οποία περιλαμβάνουν και αυστηρή επιτήρηση των κτιρίων άλλων πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα η Νομική Σχολή.

Την ίδια ώρα έχουν δοθεί στους αστυνομικούς αυστηρές εντολές για μέτρα αυτοπροστασίας καθώς κανείς δεν αποκλείει να πραγματοποιηθούν καταδρομικές επιθέσεις στα Εξάρχεια σε δυνάμεις που έχουν διατεθεί ως φύλαξη, με πρώτο στόχο τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο έχει προβλεφθεί και για το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων ενώ έχει ζητηθεί από τους αστυνομικούς να έχουν αυξημένη προσοχή όταν διέρχονται την Πατησίων και τα στενά γύρω από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ