ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Αποχώρηση των καταληψιών ζητούν Επιτροπή Εορτασμού και φοιτητές ΕΜΠ

Πολυτεχνείο: Αποχώρηση των καταληψιών ζητούν Επιτροπή Εορτασμού και φοιτητές ΕΜΠ
EUROKINISSI

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου». «Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

Υπενθυμίζεται, ότι το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Συγκεκριμένα, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο και έχουν κλείσει τις πόρτες, προκειμένου να μην εισέλθει κανείς. Από το πρωί, βρίσκονται έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, της νεολαίας του ΚΚΕ, που ζητούν να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε κοντινή απόσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ