ΕΛΛΑΔΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, μόνο την τελευταία ώρα έχουν γίνει 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και 48 κλήσεις από τις 8 το πρωί στη Βέροια. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν κληθεί να αντλήσουν νερά σε 10 περιπτώσεις στη Νάουσα και σε άλλες 10 στην Έδεσσα.

Παράλληλα, στις 4.10 τα ξημερώματα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο ατόμα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και τα δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι:

-Κλειστή παρέμενε η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας, στα όρια του Νομού Πέλλας.

-Κλειστός είναι και ο επαρχιακός δρόμος και στα δύο ρεύματα που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

-Στην Πιερία, κλειστός ήταν από το 12ο χλμ ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης- Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης- Καρύτσας, επίσης στο 12χλμ.

-Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας, στο 10ο χλμ, σημείο το οποίο πλημμύρισε χθες και αποκαταστάθηκε σήμερα στις 8 το πρωί. Ωστόσο, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η διέλευση των οχημάτων καθίσταται δυσχερής.

-Στο Κιλκίς προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τούμπας και Ευρωπού.

-Στην Ημαθία, έχουν φουσκώσει τα νερά του Τριπόταμου, παραπόταμου του Αλιάκμονα και έχουν καταγραφεί μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε ανώνυμες δημοτικές οδούς στο Ταγαροχώρι και Λαζοχώρι

Πτώσεις δέντρων

Οι ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας ξερίζωσαν 12 δέντρα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από τις 4 τα ξημερώματα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν δέντρα που λύγισαν και έπεσαν στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Χαριλάου και της Τούμπας. Μέχρι τη μία το μεσημέρι, πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει σε 20 περιπτώσεις για την πτώση δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε εννέα περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε επέμβαση, καθώς η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλή. Από το πρωί, σφοδρή βροχόπτωση πλήττει την περιοχή της Πιερίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την ασφάλεια και προστασία τους

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο θα ισχύσει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 .

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί. Παράλληλα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ