ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την «Ευρυδίκη» έρχεται ο κυκλώνας «Ζήνων» - Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Μετά την «Ευρυδίκη» έρχεται ο κυκλώνας «Ζήνων» - Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μετά το κύμα κακοκαιρίας, η λεγόμενη «Ευρυδίκη», που έχει αφήσει πίσω της 16 νεκρούς, αγνοούμενους και αμέτρητες ζημιές, έρχεται ο «Ζήνων», ένας μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά, που σε αναμένεται να πλήξει το Σάββατο, το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Για την ώρα, είναι νωρίς για να είναι σε θέση οι μετεωρολόγοι να γνωρίζουν την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει ο «Ζήνων».

Πάντως, τέτοιοι κυκλώνες, που ονομάζονται medi-canes, (σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Το meteo.gr δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφία από τη NASA, στην οποία απεικονίζεται η δημιουργία του μεσογειακού κυκλώνα στα νοτιοανατολικά.

Οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται και σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ θα διαρκέσουν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδευτούν κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα επηρεαστούν:

Πέμπτη (16-11-2017)

Κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι δυτικές Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Παρασκευή (17-11-2017)
Πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (έκτος της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας).

Σάββατο (18-11-2017)
Αρχικά όλη η χωρά έκτος από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (έκτος από την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη
Θράκη).

Κυριακή (19-11-2017)
Πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ