ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αττική: Έρευνες για τους αγνοούμενους και καταγραφή των ζημιών από τη θεομηνία

Δυτική Αττική: Έρευνες για τους αγνοούμενους και καταγραφή των ζημιών από τη θεομηνία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων από την φονική κακοκαιρία που έπληξε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των έξι ανθρώπων τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από την Τετάρτη.

Το πρωί της Παρασκευής προστέθηκαν στους αγνοούμενους ακόμη δύο άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τη στιγμή που το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «χτύπησε» την περιοχή της Μάνδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που αναζητούνται σε έξι.

Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν σώοι δύο άνθρωποι, ένας άνδρας 67 ετών, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς, ο οποίος απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο δεύτερος αγνοούμενος που εντοπίστηκε λίγο αργότερα στην περιοχή Άγιος Γεώργιος.

Την ίδια μέρα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής εντόπισε ακόμη έναν αγνοούμενο στην περιοχή Γεφυράκι της Νέας Περάμου, όμως εκείνος βρέθηκε νεκρός, μέσα στο υπόγειο του σπιτιού του, γεγονός που ανέβασε τον αριθμό των νεκρών της τραγωδίας στους 16.

Αυτοψίες από τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια 120 μηχανικών πραγματοποίησαν την Παρασκευή 268 αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.

Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθησαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο για τη φιλοξενία πληγέντων της Δυτικής Αττικής

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται, ήδη, ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanagement Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Πρόκειται για το πλοίο «Celestyal Nefeli» και όχι τελικά το «Aegean Queen», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά η αλλαγή έγινε καθαρά για τεχνικούς, κυρίως, λόγους και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Το πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας τέθηκε στη διάθεση των αστέγων, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων στο «Celestyal Nefeli».

Ήδη, για θέμα έχει γίνει επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους δημάρχους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Τσίπρας: Θα ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρώπη

Είναι «εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Διάσκεψη Κορυφής στη Σουηδία που συγκάλεσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Μάνδρα και τη Δυτική Αττική.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους, ενώ άφησε αιχμές για την γραφειοκρατία στην Ευρώπη λέγοντας πως «πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις». Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα ευρωπαϊκά κράτη που θέλησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μετά τις πλημμύρες.

Παράταση φορολογικών δηλώσεων και υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και του δήμουΣύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα,δίνεται παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15.11.2017 στη ΔΕ Μεγαρέων του δήμου Μεγάρων, στη ΔΕ Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, στη ΔΕ Μαγούλας του δήμου Ελευσίνας και στη ΔΕ Μάνδρας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ