ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν τα τρίμηνα στο Δημοτικό - Τι ισχύει για την αξιολόγηση των μαθητών

Πότε ξεκινούν τα τρίμηνα στο Δημοτικό - Τι ισχύει για την αξιολόγηση των μαθητών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των τριμήνων για τα Δημοτικά σχολεία. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση λοιπόν, το πρώτο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και θα λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο θα αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και θα λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο θα αρχίζει στις 11 Μαρτίου και θα λήγει στις 15 Ιουνίου.

Στην ίδια απόφαση περιγράφονται αναλυτικά όσα θα ισχύουν από δω και πέρα στις διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών σε κάθε μία από τις τάξεις του Δημοτικού.

Συγκεκριμένα, στην Α’ και Β’ Δημοτικού θα υπάρχει μόνο προφορική περιγραφική αξιολόγηση, ο δάσκαλος δηλαδή στην λήξη κάθε τριμήνου θα ενημερώνει τους γονείς για την πορεία των παιδιών τους. Το Βιβλίο Μητρώου και Προόδου του μαθητή θα παραμένει κενό μέχρι το τέλος του έτους, όταν ο δάσκαλος θα αναγράφει τις ενδείξεις «Προάγεται» ή «Επαναλαμβάνει την τάξη». Οι μαθητές θα περνούν στην επόμενη τάξη ή όχι, βάση της κρίσης του δασκάλου.

Για την Γ’ και Δ’ Δημοτικού το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας. Η κλίμακα θα είναι η εξής: Άριστα (Α), Πολύ καλά (Β), Καλά (Γ), Σχεδόν καλά (Δ). Τόσο στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου όσο και στους ελέγχους των μαθητών οι δάσκαλοι θα σημειώνουν τα σύμβολα της βαθμολογίας. Κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου αναγράφεται μόνο η λέξη «Προάγεται». Οι μαθητές θα περνούν στην επόμενη τάξη, όταν οι βαθμολογίες Α,Β,Γ υπερισχύουν των Δ. Σε περίπτωση που τα Δ είναι περισσότερα ο μαθητής επαναλαμβάνει τη τάξη.

Τέλος όσον αφορά τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου υπάρχει πρόβλεψη για περιγραφική αξιολόγηση σε συνδυασμό με κλίμακα βαθμολογίας που είναι λεκτική και αριθμητική. Η κλίμακα είναι η εξής: Άριστα (9-10), Πολύ καλά (7-8), Καλά (5-6), Σχεδόν καλά (˂5). Και εδώ η βαθμολογία θα αναγράφεται στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου: «Αν κατά την εξαγωγή του μέσου όρου της ετήσιας επίδοσης μαθητή κατά μάθημα όσο και του γενικού μέσου όρου όλων των μαθημάτων προκύψει κλάσμα ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιας μονάδας, τότε αυτό λογίζεται ως ακέραια μονάδα και προστίθεται στο ακέραιο μέρος του μέσου όρου. Το κλασματικό αυτό υπόλοιπο παραλείπεται αν είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιας μονάδας». Οι μαθητές προάγονται εάν ο γενικός μέσος όρος τους είναι μεγαλύτερος του 4,5, σε αντίθετη περίπτωση, επαναλαμβάνουν την τάξη.

Τέλος στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται πως εάν ένας μαθητής λείπει από τα μαθήματα για διάστημα μεγαλύτερο του μισού διδακτικού έτους, μπορεί να περάσει στην επόμενη τάξη, ένα υποβληθεί σε εξετάσεις, μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα του. Η εξέτασή θα γίνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ