ΕΛΛΑΔΑ

Ερντογάν σε μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης: Είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα

Ερντογάν σε μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης: Είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Χθες αναφέρθηκα σε κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε. Η λύση αυτών των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην Ελλάδα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη μουσουλμανική μειονότητα μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κομοτηνή. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το θέμα της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης.

Μάλιστα, διερωτήθηκε γιατί συμμετέχουν στη Συνθήκη η Ιαπωνία και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Βρετανία.

«Επιθυμούμε να επωφεληθείτε με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο πλαίσιο της αντίληψης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2017 12 08T111358Z 1432468248 RC1417FDA940 RTRMADP 3 GREECE TURKEY ERDOGAN


REUTERS/HANDOUT

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως τα ανέφερε αυτά σε όλες τις επαφές του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι συζήτησε τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και με τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει την κατάσταση ώστε Ελλάδα και Τουρκία να προσεγγίσουν η μία την άλλη.

Επίσκεψη Ερντογάν: Στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο βρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος (pics)

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και πως «συνεχίζονται οι εργασίες ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής τους».

«Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναδεικνύοντας ως «μεγαλύτερο πρόβλημα» την εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη.

Όπως ανέφερε όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά, τονίζοντας επίσης ότι «με βάση της Συνθήκης της Λωζάννης ο μουφτής δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται». Είπε, επίσης, ότι και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται. Έδωσε δε, και το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

18827368


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, για να εκλεγεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται άδεια από τον νομάρχη, κάτι που «η Τουρκία δεν εφαρμόζει αυτή τη στιγμή». «Κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό; Αυτό είναι λάθος, στην Λωζάννη δεν υπάρχει» ανέφερε, και συνέχισε: «Από την μια πλευρά του Αιγαίου είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Η Ιαπωνία τί δουλειά έχει εδώ; Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία…Τί δουλειά έχουν αυτές εδώ; Έντεκα χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη της Λωζάνης. Τώρα εμείς τί λέμε; Πέρασαν 94 χρόνια και πλέον πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση μετά από 94 χρόνια».

«Εδώ υπάρχουν σχεδόν 150.000 ομοεθνείς μας»

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα την Πέμπτη για επίσημη επίσκεψη, ανέφερε, επίσης, ότι «εδώ υπάρχουν σχεδόν 150.000 ομογενείς μας».

«Εσείς είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ερντογάν, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους μουσουλμάνους βουλευτές της Δυτικής Θράκης.

«Πρέπει να εργαστούν πολύ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), όπως και η Τουρκία είχε στηρίξει τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ.

18827419


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Με αυτό τον τρόπο, επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ