ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην τμηματαρχης του ΓΛΚ «χάρισε» εγγυήσεις 94 εκατ. ευρώ σε 57 επιχειρήσεις το 2006

Πρώην τμηματαρχης του ΓΛΚ «χάρισε» εγγυήσεις 94 εκατ. ευρώ σε 57 επιχειρήσεις το 2006

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές να ασκήσουν ποινική δίωξη σε πρώην τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία μαζί με έναν υπάλληλο του ΓΛΚ είχαν χορηγήσει παρανόμως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 σχεδόν εκατ. ευρώ σε 57 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Η ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε αφού ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτη Αθανασίου έδωσε εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση που για χρόνια παρέμενε στα συρτάρια.

Η πρώην τμηματάρχης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της ΝΔ, οι δε καταγγελίες που είχαν γίνει και υπηρεσιακά για εκείνη δεν είχαν μέχρι σήμερα φθάσει στον ανακριτή.

Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος των 57 επιχειρηματιών οι οποίοι χαρακτηριζονται ως ηθικοί αυτουργοί σε κακουργηματική απιστία. Αυτοί στα πλαίσια νόμου που ψηφίσθηκε το 2006 όταν πολιτικός προϊστάμενος στο ΓΛΚ ήταν ο Πέτρος Δούκας και υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης έλαβαν εγγυήσεις με μη σύννομο τρόπο.

Η εν λόγω νομοθεσία έδινε τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει υπό αυστηρές προϋποθέσεις εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορες τράπεζες.

Βάσει του νόμου η σχετική αίτηση έπρεπε να υποβληθεί και να εξεταστεί από ενδεκαμελές Συμβούλιο. Στην περίπτωση όπως των 57 επιχειρηματιών η τμηματάρχης δεν ενημέρωσε το Συμβούλιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρέθηκαν -διότι δεν κατατέθηκαν - κάν οι αιτήσεις.

Με τον τρόπο αυτό η τμηματάρχης χορήγησε παράνομα εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατ. ευρώ σε 57 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν. Οι καταπτώσεις αγγίζουν τα 34,7 εκατ. ευρώ - βαρύνουν το δημόσιο χρέος - και το ΓΛΚ έχει ήδη πληρώσει 1,2 εκατ. ευρώ για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ