ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τις αιτήσεις, ενδεχόμενο παράτασης

Κοινωνικό μέρισμα: Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τις αιτήσεις, ενδεχόμενο παράτασης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το βράδυ της Τρίτης εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για διάφορες κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων.

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και αυτή έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί μέχρι απόψε (12/12) τα μεσάνυχτα θα δουν στους λογαριασμούς τους το μέρισμα την Παρασκευή (15/12).

Η πλατφόρμα ωστόσο θα είναι εκ νέου διαθέσιμη για αιτήσεις ώστε να μην αποκλειστούν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να διευθετήσουν προβλήματα όπως με τον ΑΜΚΑ τους, δεν έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση από φιλοξενουμένους, έχουν προβλήματα με τον απαιτούμενο έναν μήνα ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και άλλων ειδών προβλήματα.

Την Παρασκευή θα πληρωθούν συνολικά περισσότερα από 680 εκατ. ευρώ, με το μέσο μέρισμα να διαμορφώνεται στα 569 ευρώ και οι ωφελούμενοι συνολικά ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα ανέρχονται σε 1.195.286, ποσοστό 49,93%, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (11/12/2017, στις 17:10) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις διακριτών νοικοκυριών ανέρχονται σε 281.942, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις διακριτών νοικοκυριών αριθμούν 532.084, οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 591.243 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 55.349.

Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΗΔΙΚΑ, στα ΚΕΠ και στα γραφεία ΑΜΚΑ μπορεί να διορθωθούν προβλήματα με το ΑΜΚΑ, όπως:

- Αφαίρεση του ΑΦΜ από διπλοεγγραφές ΑΜΚΑ ή «άσχετα» άτομα που τυχόν είχαν στο ΑΜΚΑ τους το ΑΦΜ του ενδιαφερομένου (συνήθως σε ζευγάρια όπου και στα δύο ΑΜΚΑ έχει δηλωθεί το ίδιο ΑΦΜ).

- Ενημέρωση ΑΜΚΑ θανόντος με το ΑΦΜ του.

Αυτές οι ενέργειες γίνονται μόνο σε ΚΕΠ και στα γραφεία ΑΜΚΑ. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης στην ΗΔΙΚΑ και δεν πρέπει ο κόσμος να προσέρχεται στην ΗΔΙΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ