ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται πακέτο μέτρων από τον Σταθάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Έρχεται πακέτο μέτρων από τον Σταθάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το υπουργείο Ενέργειας θα εξαγγείλει εντός των επόμενων ημερών ένα πακέτο «μέτρων» κατά της ενεργειακής φτώχειας και συγκεκριμένα, αλλαγές στη μεθοδολογία και στα κλιμάκια χρέωσης των ΥΚΩ, ένα νέο μοντέλο ένταξης δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά και θα παράσχει κονδύλια για την επανασύνδεση του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω παρεμβάσεις ετοιμάζονται αρκετό διάστημα από το υπουργείο και ενδεχομένως ανακοινωθούν ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη. Συγκεκριμένα:

Τι θα ισχύει για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Τα μέτρα που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα διορθώσουν στις στρεβλώσεις στις χρεώσεις, αλλά και θα μειώσουν σε τρεις – από τέσσερις – τις κλίμακες χρεώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα οριοθετεί αυστηρά ότι η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο της προηγούμενης, και όχι το σύνολο της κατανάλωσης. Πρακτικά γίνεται λόγος για όφελος περίπου 50 ευρώ.

Αυτό αφορά κυρίως τους καταναλωτές που βρίσκονται στην κλίμακα 0-1600 κιλοβατώρες, ήτοι το 95% των καταναλωτών. Η στρέβλωση στις αποφάσεις είχε σαν αποτέλεσμα τον περασμένο χειμώνα όσοι ξεπερνούσαν έστω και για μία κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνονταν για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωναν με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας.

Αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα υπάρξουν και περιουσιακά κριτήρια, εκτός των εισοδηματικών, πράγμα που θα μειώσει την εκμετάλλευση του μέτρου. Ακόμη ένα βασικό στοιχείο των αλλαγών είναι η διεύρυνση, μέχρι και στο 70%, της έκπτωσης που παρέχεται στα τιμολόγια ρεύματος.

Στους δικαιούχους της έκπτωσης του 70% θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα στο εισόδημα αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει επί του θέματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πέραν του εισοδηματικού ορίου που ισχύει σήμερα για την ένταξη των πολιτών στο ΚΟΤ, εισάγονται και οικονομικά κριτήρια - θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση - τα οποία αφορούν σε ρευστοποιήσιμα, άμεσα και μη, περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη και κινητή περιουσία.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν, καθώς το όριο των 150.000 ευρώ που είχε αρχικά οριστεί θεωρήθηκε τελικά χαμηλό. Όσον αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου θα είναι όσοι η περιουσία τους φτάνει, κλιμακωτά, τα 190.000 – 200.0000 ευρώ.

Αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας με επανασυνδέσεις

Το υπουργείο, με τροπολογία, θα επιχειρήσει να μείωσει την ενεργειακή ένδεια με επανασυνδέσεις της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, δίνεται ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, καθώς με τη διανομή του προβλεπόμενου ειδικού βοηθήματος θα γίνεται άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διασφαλίζεται το βασικό αγαθό της ενέργειας.

Θα διατίθεται το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την στήριξη της παραπάνω κατηγορίας καταναλωτών, ατόμων δηλαδή με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, συστήνεται ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με διαχειριστή τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μεταφερθεί το παραπάνω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό εντός του 2017.

Όλα όσα αφορούν τους δικαιούχους, τα κριτήρια και το ύψος του βοηθήματος θα γίνουν γνωστά μέσα από κοινή υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ