ΕΛΛΑΔΑ

Καρέ-καρέ η δραματική διάσωση των ναυτικών στη νησίδα Τραγονήσι (pics&vid)

Καρέ-καρέ η δραματική διάσωση των ναυτικών στη νησίδα Τραγονήσι (pics&vid)

Σώοι και καλά στην υγεία τους περισυνελέγησαν, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση διάσωσης, οι ναυτικοί φορτηγού πλοίου που προσάραξε στη νησίδα Τραγονήσι, νοτιοανατολικά της Μυκόνου.

Στο πλοίο, σημαίας Παναμά, που είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο, έμφορτο με 2.700 tons φορτίου "Sun Flower" επέβαιναν 12 άτομα, 9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν, όταν αυτό προσάραξε στο Τραγονήσι, το βράδυ της Παρασκευής.

Άμεσα στην περιοχή προσπάθησαν να προσεγγίσουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και ένα ρυμουλκό, αλλά λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Ομοίως ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισαν την περιοχή αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αποχώρησαν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν το ανωτέρω πλοίο, ενώ το πλήρωμα του Φ/Γ πλοίου ''LITTLE SEYMA'' είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη περιοχή.

Επίσης, απογειώθηκε ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων στο οποίο επιβιβάστηκαν επτά στελέχη της Ε.Μ.Α.Κ. και πέντε στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία μετέβησαν στη Μύκονο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού, των δώδεκα μελών του Φ/Γ πλοίου, αρχικά από τα στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Π.Α. με αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου σκάφους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 bf), προέβησαν στον ασφαλή απεγκλωβισμό και διάσωση του πληρώματος.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» Ν.Π. 11723 και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ