ΕΛΛΑΔΑ

«Έπνιξε» την Αθήνα η αιθαλομίχλη τα Χριστούγεννα

«Έπνιξε» την Αθήνα η αιθαλομίχλη τα Χριστούγεννα
ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Η αυξημένη χρήση τζακιών, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει την επανεμφάνισή της στον αττικό ουρανό η αιθαλομίχλη.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην Αττική παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, ενώ στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν μικροσωματίδια 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3.

Η αιθαλομίχλη έκανε… αισθητή την παρουσία της και την Τετάρτη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν για άλλη μια βραδιά τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος χτυπά «καμπανάκι» και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ