ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στις γαμο-βαπτίσεις έβαλε ο Μητροπολίτης Χίου

Τέλος στις γαμο-βαπτίσεις έβαλε ο Μητροπολίτης Χίου
pixabay

Θύελλα αντιδράσεων από πιστούς αλλά και ιερείς έχει προκαλέσει η απόφαση του μητροπολίτη Χίου να βάλει τέλος στην τέλεση γαμο-βαπτίσεων.

Σύμφωνα με το politischios.gr, κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης πριν από λίγο καιρό, ο Μητροπολίτης έδωσε προφορική εντολή, με την οποία απαγόρευσε την τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί –πρακτική στην οποία στρέφονται όλο και περισσότερα ζευγάρια. Μάλιστα, επίταξε την τέλεση των δύο μυστηρίων σε διαφορετική εκκλησία.

Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά τραγελαφικά περιστατικά, με ζευγάρια που παντρεύονται σε κάποιο ναό και στη συνέχεια …τρέχουν οι ίδιοι, αλλά και οι καλεσμένοι για να τελέσουν τη βάπτιση του παιδιού τους σε άλλο ναό.

Πολλοί είναι οι ιερείς που αντιτίθενται στην απόφαση του Μητροπολίτη, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι και τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.

Προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη

«Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας», ανέφεραν στον «π» Ιερείς.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά. Όμως η λύση δεν είναι η απαγόρευση τέλεσης των μυστηρίων με διαφορά λίγων λεπτών, από τον ίδιο ιερέα και στην ίδια ενορία. Η λύση θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου, που θα πρέπει να έλθει μέσα από την κατήχηση και την προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι και νέες. Παρόλα αυτά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και εμείς οι κληρικοί αλλά και οι πιστοί στην τάση εκοσμίκευσης στον ιερό χώρο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η ουσία των τελούμενων μυστηρίων », ανέφερε στον «π» ιερέας των Μητροπολιτικών Γραφείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ