ΕΛΛΑΔΑ

Εκδόθηκε η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό: Παραμένει υπό κράτηση

Εκδόθηκε η απόφαση για τον Τούρκο αξιωματικό: Παραμένει υπό κράτηση

Κρατούμενος θα παραμείνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ένας από τους οκτώ που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επόμενη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επικύρωσε τη νέα σύλληψή του κρίνοντας ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

 

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη με άλλους 7 στρατιωτικούς, συνελήφθη αμέσως μετά την προσωρινή διαταγή που «πάγωσε» το άσυλο που του είχε χορηγηθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.

Στην απόφαση (4 σελίδων) που δημοσίευσε πριν από λίγο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή ως νόμιμη η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε κράτηση στον Τούρκο στρατιωτικό, εμπεριέχεται αναλυτικό σκεπτικό για την αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σκεπτικό τόσο στην αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα έκδοσης του στην Τουρκία όσο και στον όρο που έθεσε στη Διοίκηση το Διοικητικό Εφετείο, με τον οποίο απαγορεύει την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή του από τη χώρα.

Συνεπώς, αναφέρει ο δικαστής «εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα καθώς ο αλλοδαπός προστατεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις, δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μηνο ενώ στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξης του στρατιωτικού στην Ελλάδα.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική «λύση» της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

Η νομιμότητα της διοικητικής κράτησης ελέγχθηκε αυτεπαγγέλτως από τη Δικαιοσύνη και ο Τούρκος αξιωματικός έχει δικαίωμα να προσβάλλει αντιρρήσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ