ΕΛΛΑΔΑ

Μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ονομασία της πΓΔΜ

Μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την ονομασία της πΓΔΜ
REUTERS/Alexandros Avramidis

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ, αντιδρώντας στην χρήση του όρου «Μακεδονία».

Με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα» περίπου 100.000 πολίτες (σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ) βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης γύρω στις 14:00 το μεσημέρι.

Οι εκδηλώσεις, όμως, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, να τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Το παρών, έδωσαν ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στη διαμαρτυρία βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Τεχνικά συνεργεία του Δήμου έχουν ήδη αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την προσέλευση των διαδηλωτών, που αναμένεται να είναι σημαντική. Υπολογίζει πως 500 πούλμαν απ' όλη την Ελλάδα θα βρεθούν σήμερα στην πόλη για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Το πρωί μάλιστα άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα σε λεωφορείο που μετέφεραν άτομα που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ