ΕΛΛΑΔΑ

Έκδοση Ath.ena Card για άνεργους και ΑμΕΑ: Οι συχνές ερωτήσεις των πολιτών

Έκδοση Ath.ena Card για άνεργους και ΑμΕΑ: Οι συχνές ερωτήσεις των πολιτών
EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑμΕΑ, δύο από τις κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ.

Το athenstransport.gr συγκέντρωσε τις κυριότερες ερωτήσεις και δίνει τις αντίστοιχες απαντήσεις:

Είμαι άνεργος/η ή ΑμΕΑ. Πρέπει να βγάλω προσωποποιημένη κάρτα;

Οι άνεργοι καθώς και τα ΑμΕΑ, ως δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης, θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card προκειμένου να μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ.

Μέχρις ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί, μπορούν να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται ως σήμερα: βεβαίωση ΟΑΣΑ και ταυτότητα για άνεργους και ειδική κάρτα για ΑΜΕΑ.

Πώς γίνεται η έκδοση της κάρτας;

Η έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η έκδοση όλων των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card:

α) Μέσω διαδικτύου: Συμπληρώνετε την αίτηση με όλα τα στοιχεία και στο πεδίο “Κατηγορία δικαιούχου” επιλέγετε υποχρεωτικά την ανάλογη κατηγορία (ΑμΕΑ ή Άνεργοι). Πατώντας “Μεταφόρτωση εικόνας” ανεβάζετε τη φωτογραφία σας (προσοχή να μην είναι μεγάλο το μέγεθος του αρχείου). Μετά την αποδοχή των όρων χρήσης και αγοράς και τη συμπλήρωση του κωδικού επαλήθευσης, πατάτε “Αποθήκευση”. Θα παραλάβετε την κάρτα ταχυδρομικά.

β) Σε εκδοτήριο: Προαιρετικά συμπληρώνετε αυτή την αίτηση και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκτύπωση του κωδικού QR, βεβαίωση ΑΜΚΑ) μεταβαίνετε σε κάποιο από τα εκδοτήρια που διαθέτει τερματικό έκδοσης προσωποποιημένων καρτών. Η κάρτα θα σας δοθεί κενή και θα πρέπει να ακολουθήσει ενεργοποίηση μέσα από το site της Η.ΔΙ.Κ.Α. (η διαδικασία ενεργοποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα).

Η αίτηση δεν κατατίθεται επιτυχώς. Τι σημαίνει το μήνυμα “Failure of Web Server bridge”;

Το μήνυμα “Failure of Web Server bridge: No backend server available for connection: timed out after 10 seconds or idempotent set to off or method not to idempotent” σημαίνει πως η φωτογραφία που ανεβάσατε έχει μεγάλο μέγεθος αρχείου με αποτέλεσμα η αίτηση να μην έχει κατατεθεί επιτυχώς. Προσπαθήστε το μέγεθος του αρχείου να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο (σίγουρα κάτω των 500ΚΒ).

Η αίτηση δεν δέχεται το όνομα/επώνυμό μου. Τι μπορώ να κάνω;

Ελέγξτε αν το όνομα ή επώνυμο είναι γραμμένο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αναγράφεται στο ΑΜΚΑ. Μερικές φορές για παράδειγμα στο ΑΜΚΑ τα ονόματα είναι γραμμένα με συντομογραφίες (π.χ. Κων/νος αντί Κωνσταντίνος) ή χρησιμοποιείται ως επώνυμο το πατρικό όνομα για έγγαμες γυναίκες. Αν θέλετε να διορθώσετε το όνομα που αναγράφεται στο ΑΜΚΑ, αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ΚΕΠ.

Αν είστε σίγουροι ότι γράψατε σωστά το όνομα και το επώνυμο και παρόλα αυτά η αίτηση δεν γίνεται δεκτή, μπορείτε να κάνετε έκδοση κάρτας σε εκδοτήριο.

Εμφανίζεται μήνυμα πως ο κωδικό CAPTCHA είναι λάθος αλλά εγώ τον έγραψα σωστά.

Ανανεώστε τη σελίδα και συμπληρώστε την αίτηση από την αρχή. Μην παραλείψετε να επιλέξετε την “Κατηγορία δικαιούχου” στο ανάλογο πεδίο (άνεργος ή ΑμΕΑ).

Από που μπορώ να δω την πορεία της αίτησής μου;

Με την αποθήκευση της αίτησης εμφανίζεται μήνυμα πως μπορείτε να δείτε την πορεία της αίτησης στην ανάλογη ενότητα του site. Η ενότητα αυτή όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί προς το παρόν άρα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δείτε την πορεία της αίτησης μέσω του site.

Πότε θα παραλάβω την κάρτα μου;

Η έκδοση και αποστολή των καρτών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (26/1). Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να μετακινήστε όπως και σήμερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόχειρος διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την προσωποποίηση 100.000 καρτών (λογικά για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης), με προθεσμία κατάθεσης προσφορών τις 7/2.

Μέχρι πότε θα πρέπει να έχω εκδώσει την κάρτα μου;

Δεν υπάρχει κάποια προθεσμία αφού οι Ath.ena Card θα συνεχίσουν να εκδίδονται κάθε μέρα, «για πάντα». Παρόλα αυτά, σε διάστημα κάποιων εβδομάδων, αφού πρώτα έχουν εκδοθεί όλες οι κάρτες που εκκρεμούν, η δωρεάν μετακίνηση για άνεργους και ΑμΕΑ θα είναι δυνατή μόνο με τη χρήση της κάρτας. [Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες επιβατών που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η έκδοση καρτών (στρατευμένοι, αστυνόμοι, πυροσβέστες κλπ)].

Έκανα ένα λάθος κατά την κατάθεσή της αίτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Δοκιμάστε να κάνετε την έκδοση της κάρτας σε εκδοτήριο ή απευθυνθείτε στο γραφείο εξυπηρέτησης στο Μετρό Συντάγματος για να λάβετε βοήθεια.

Στο εκδοτήριο εισιτηρίων μου είπαν πως πρέπει να ενεργοποιήσω την κάρτα μόνος/η μου. Πώς γίνεται αυτό;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ενεργοποίηση των καρτών θα είναι δυνατή μέσω του site της Η.ΔΙ.Κ.Α. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Έμεινα άνεργος αλλά έχω ήδη προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card. Τι κάνω;

Προς το παρόν, αφού αποκτήσετε κάρτα του ΟΑΕΔ, μπορείτε να μετακινήστε δωρεάν με βεβαίωση του ΟΑΕΔ και την ταυτότητά σας.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης των καρτών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε τις δωρεάν μετακινήσεις με την κάρτα που ήδη έχετε.

Πώς θα μετακινούμαι μέχρι να αποκτήσω/ενεργοποιήσω την κάρτα;

Μπορείτε να συνεχίσετε να μετακινείστε δωρεάν με τον ίδιο τρόπο που μετακινείστε ως σήμερα: βεβαίωση ΟΑΣΑ και ταυτότητα για ανέργους και ειδική κάρτα για ΑμΕΑ.

Ακόμα και στους σταθμούς Μετρό όπου οι μπάρες έχουν κλείσει, υπάρχει μία ανοικτή πύλη για να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης.

Η δωρεάν μετακίνηση ισχύει και στον Προαστιακό;

Για τους άνεργους η δωρεάν μετακίνηση ΔΕΝ ισχύει στον Προαστιακό αν και οι κάρτες είναι συμβατές για μετακινήσεις και εκεί με αγορά κομίστρου.

Για τα ΑμΕΑ ισχύουν δωρεάν μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού (πλην αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ). Εκτός του αστικού τμήματος ισχύει έκπτωση 50%.

Είμαι ΑΜΕΑ, η προσωποποιημένη κάρτα θα ισχύει και για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, πλοία κλπ;

Αυτή τη στιγμή όχι. Οι προσωποποιημένες κάρτες Ath.ena card δεν είναι πιστοποιητικό ΑμΕΑ αλλά «εισιτήριο» μετακίνησης στα μέσα του ΟΑΣΑ.

Μελλοντικά, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών θα επιχειρηθεί οι κάρτες να είναι συμβατές για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, λεωφορεία ΟΑΣΘ, είσοδο σε μουσεία κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ