ΕΛΛΑΔΑ

Την Παρασκευή η απόφαση για την έκδοση ενός από τους 9 Κούρδους στην Τουρκία

Την Παρασκευή η απόφαση για την έκδοση ενός από τους 9 Κούρδους στην Τουρκία
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την Παρασκευή αναμένεται να υποβάλει την πρόταση της η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, που εξέτασε σήμερα, Τρίτη, το αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση ενός από τους εννέα Κούρδους που είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στον Νέο Κόσμο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει και το αίτημα των τουρκικών Αρχών για έναν ακόμη από τους εννέα, όμως η συζήτηση για αυτόν αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα των συνηγόρων του.

Το αίτημα της Τουρκίας όσον αφορά τον πρώτο από τους εννέα, σχετίζεται με ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί από την τουρκική Δικαιοσύνη, για «υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι είπαν ότι ο εκζητούμενος διώκεται για τα πιστεύω του, ενώ επισήμαναν ότι η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν οι γαλλικές Aρχές "για έναν τρομοκράτη", μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος ο 60χρονος εκζητούμενος ζήτησε από τους δικαστές να αποδώσουν δικαιοσύνη, λέγοντας -με έντονη φόρτιση- ότι έχει περάσει 20 χρόνια σε φυλακές της Τουρκίας και ότι κινδυνεύει η ζωή του αν εκδοθεί.

Όπως είπε, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του το 2011 λόγω των διώξεων και πήγε στη Γαλλία όπου αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας. Έδειξε μάλιστα στο δικαστήριο το γυάλινο μάτι του, λέγοντας:

Πριν το 2000 είχα δύο μάτια. Τώρα έχω ένα. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου.

Είπε επίσης ότι το 2015 «στο Ντιγιάρμπακιρ έγιναν τα ίδια με όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας;».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά την εισήγηση της εισαγγελέως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ