ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση Μνήμης στο Ζάππειο: «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ…μια εικόνα χίλιες λέξεις»

Έκθεση Μνήμης στο Ζάππειο: «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ…μια εικόνα χίλιες λέξεις»
EUROKINISSI

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ξεκίνησε μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και με μεγάλη προσέλευση κόσμου, η ιστορική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ...μια εικόνα χίλιες λέξεις» στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, τον οποίο υποδέχθηκε η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κυρία Γλυκερία Γουρνοπάνου.

Η κυρία Γουρνοπάνου αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό όπου τόνισε απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «Η στήριξη σας μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε». Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών & Δήμαρχο Καλαβρύτων κο Γιώργο Λαζουρά. Ο κύριος Λαζουράς τόνισε ότι «ο πόνος των μαρτυρικών πόλεων & χωριών της Ελλάδος είναι ένας πόνος δυστυχώς ακόμα αδικαίωτος» ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «75 χρόνια από το τέλος του πολέμου, σε εμάς και τους νέους μας ανήκει να αγωνιστούμε να μην γίνουν ποτέ τέτοια ολοκαυτώματα». Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κύριος Βασίλης Μπρακατσούλας, τέως Βουλευτής και Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Μεταξύ άλλων την έναρξη της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κα Σοφία Βούλτεψη, ο εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κος Κοντογιάννης Μιχάλης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κος Ντίμης Αργυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κος Γεώργιος Κουτουλάκης, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κος Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κος Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάννα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, κος Ταταράκης Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κος Αβριωνίδης Αλέξανδρος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, κος Κωνσταντίνος Μασούρας, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κος Μαμμής Βασίλης, ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, κος Farid Frederic Fernandez Coustolle, η Πρέσβης του Ισραήλ, κα Irit Ben Abba, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ινδίας, κος Gopal Ram, ο Πρέσβης της Κροατίας, κος Aleksandar Sunko, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βουλγαρίας, κος Vesselin Ivanov, η Πρέσβης της Πολωνίας, κα Anna Barbarzak, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Φιλιππινών, κος Jofe Christian Palillo, ο Πρέσβης του Βελγίου, κος Luc Liebaut, από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου ο Πρόεδρος και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Θανάσης Πανουργιάς και Λουκάς Δημάκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κος Χαρίλαος Ερμείδης, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών οι κύριοι Αριστομένης Συγγελάκης, Γιάννης Μαύρος, Δαμιανός Βασιλειάδης, Γιώργος Δολιανίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, κος Τσενές Σωτήρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., κος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, κος Γιώργος Μαριδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, κος Χρήστου Παύλος, ο δημοσιογράφος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κος Μάρκος Μουζάκης, ο συνθέτης και ζωγράφος, κος Κώστας Μουστάκας, ο ζωγράφος του οποίου έργα εκτέθηκαν στην έκθεση, κος Βασίλης Προκόπος.

Στην έκθεση υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στην ένωση μαρτυρικών πόλεων & χωριών της Ελλάδος ενώ παρουσιάζονται περισσότερα από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα καθώς και πάνω από 100 φωτογραφικά ντοκουμέντα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του ΟΑΣΑ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της ΚΕΔΕ, του Δήμου Ηλιούπολης και της Παγκρητίου Ενώσεως.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη παρακολουθήσει την έκθεση, μεταξύ των οποίων πολλά σχολεία. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι το ενδιαφέρον που δείχνει η νέα γενιά αποτελεί φάρο ελπίδας για το μέλλον.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00-20:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ