ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Το 2018 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους

ΟΑΕΔ: Το 2018 θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Το 2018, ο ΟΑΕΔ θα επιδιώξει έναν αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με κατεύθυνση τα μονίμως ανοιχτά προγράμματα και με έμφαση στους νέους και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων» αναφέρει η καθηγήτρια, διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Όπως επισημαίνει, σε άρθρο της στην εφημερίδα FΜ Voice, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει ανασχεδιαστεί και είναι πλέον διαθέσιμο ένα μεγάλο φάσμα μονίμως ανοιχτών προγραμμάτων, που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αξιοποιηθούν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ. «Τα προγράμματα αυτά επιχορηγούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 50 ετών και άνω, μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών, άτομα με αναπηρία και κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους» τονίζει η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Καραμεσίνη σημειώνει: «Το νέο μας πρόγραμμα "πρώτης πρόσληψης", που μόλις ξεκίνησε, θα ενισχύει, από εδώ και στο εξής, κάθε αυτοαπασχολούμενο και επιχειρηματία νέο έως 35 ετών, όταν και όποτε θέλει να προσλάβει τον πρώτο ή τους πρώτους μισθωτούς. Προστίθεται και αυτό στη λίστα των μονίμως ανοιχτών προγραμμάτων του Οργανισμού».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο ΟΑΕΔ, φέτος, επανέρχεται στην ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων από ανέργους, ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής, με δύο προγράμματα. «Το πρώτο είναι πιο ώριμο και αφορά την ολοκληρωμένη υποστήριξη νέων, 18 έως 29 ετών, για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από πρώην αυτοαπασχολούμενους ανέργους που διέκοψαν, τα χρόνια της κρίσης, την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αν αξιολογηθούν θετικά τα πιλοτικά αυτά προγράμματα, θα καταστούν μονίμως ανοιχτά» διευκρινίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, το 2018, ο ΟΑΕΔ θα στοχεύσει στους νέους με μεγάλο αριθμό νέων προγραμμάτων. «Πλην του προγράμματος για την "πρώτη πρόσληψη", που έχει ήδη ξεκινήσει και δίνει μεγαλύτερα κίνητρα για την πρόσληψη άνεργων νέων και του προγράμματος ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, θα υλοποιήσουμε άλλα δύο προγράμματα τόσο για άνεργους νέους, με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, όσο και για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» διευκρινίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ή υποτιμάμε τις ανάγκες των ανέργων που ανήκουν σε άλλες ηλικιακές ομάδες, για τις οποίες είτε ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ανοιχτά προγράμματα είτε θα προκηρυχθούν νέα» αποσαφηνίζει η κ. Καραμεσίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ