ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Βασικός ομιλητής ο Μίκης Θεοδωράκης και εξέδρα στην Ερμού

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Βασικός ομιλητής ο Μίκης Θεοδωράκης και εξέδρα στην Ερμού
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη «Μακεδονία» που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή, ανακοίνωσαν πως το ψήφισμα που θα αναγνωστεί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Το ίδιο ψήφισμα θα λάβουν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της Συντονικής Επιτροπής, το ψήφισμα – το οποίο χαρακτήρισε ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης» - θα επιδοθεί στον ΠτΔ άμεσα, ίσως και εντός της Δευτέρας.

«Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού λαού στην εντολή αυτή του λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο και υπολογίζεται πως η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτή στο προηγούμενο διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός των διοργανωτών είναι το πλήθος να είναι άνω του ενός εκατομμυρίου, ώστε να ξεπεραστεί η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως του 1992.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν ξεκινήσει τις συσκέψεις για να αποφασιστούν τα μέτρα ασφαλείας που θα επιβληθούν, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ, την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, μία ομάδα εθελοντών θα αναλάβει την περιφρούρηση της κεντρικής σκηνής.

Την χρηματοδότηση όλων των εξόδων θα αναλάβουν οι οργανώσεις Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, ενώ αναμένεται να συμβάλουν και φυσικά πρόσωπα που στηρίζουν την κινητοποίηση.

Η μεταλλικήεξέδραθα ξεκινήσει να στήνεται από το απόγευμα του Σαββάτου στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και θα έχει φόντο της – όπως και στη Θεσσαλονίκη – το σύνθημα «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Όσον αφορά τους ομιλητές, οι βασικοί θα είναι δύο, ώστε να μην κουραστούν οι συμμετέχοντες. Τον λόγο θα πάρουν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης. Από πλευράς εκκλησίας, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος θα αναγνώσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, ενώ θα περιστοιχίζετε από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Χαιρετισμό θα απευθύνει και η Ομοσπονδία Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ