ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Αθήνα: Γεμάτο το Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Συλλαλητήριο Αθήνα: Γεμάτο το Σύνταγμα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

Ξεκινά το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τόσο την πλατεία, όσο και όλη την γύρω περιοχή, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και παραδοσιακά τραγούδια. Στο Σύνταγμα έχει καταφτάσει και ο Μίκης Θεοδωράκης, που θα εκφωνήσει λόγο στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. 

Ο μεγάλος μουσουργός έφτασε στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, καταχειροκροτούμενος από τους διαδηλωτές που τον ευχαρίστηκαν. Ο ίδιος απαντώντας τους, φώναξε: «Ζήτω η Μακεδονία, η ελληνική».

Ο άλλος κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου είναι ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ θα εκφωνήσει λόγο και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Το συλλαλητήριο συντονίζουν :

  • Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης
  • Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
  • International Hellenic Association
  • Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο
  • Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών
  • Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο
  • Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Οι συγκεντρωμένοι στην περιοχή του κέντρου είναι υπεράριθμοι και δεν έχουν σταματήσει να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η αντιφασιστική συγκέντρωση που έχουν διοργανώσει συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς στα Προπύλαια. Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα.

Περίπου 19.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς εντάσεις αλλά και για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο πορεία αντιεξουσιαστών, που θα ξεκινήσει στα Προπύλαια, να φτάσει στο Σύνταγμα. Επίσης, κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ οι υπαίθριοι χώροι, όπου στάθμευσαν πούλμαν που μετέφεραν κόσμο από την περιφέρεια.

Συλλαλητήριο Αθήνα: Η σημαία των 150τ.μ. θα «πρωταγωνιστήσει» σήμερα

Τα ελικόπτερα της αστυνομίας, όπως είναι άλλωστε και λογικό, περιπολούν και κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

Από το βράδυ του Σαββάτου παραμένουν κλειστοί αρκετοί δρόμοι της πρωτεύουσας.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: 2.000 πούλμαν θα φτάσουν στην Αθήνα

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής έχουν κλείσει και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο για λόγους ασφαλείας. Οι συρμοί διέρχονται κανονικά αλλά χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ